euskaraespañol

Enologia Berritzailea Masterra

Silvia Bobadilla Aransayk saria lortu du masterreko prestakuntza aprobetxamendu onenagatik

  • Kronika

Lehenengo argitaratze data: 2023/01/20

Ezkerretik eskuinera, Mirari Ayerbe, Jorge Garbisu, Silvia Bobadilla eta Patxi Pérez Elortondo
Ezkerretik eskuinera, Mirari Ayerbe, Jorge Garbisu, Silvia Bobadilla eta Patxi Pérez Elortondo | Argazkia: Nuria González. UPV/EHU.

Silvia Bobadilla Aransayk saria lortu du Enologia Berritzailea Masterreko prestakuntza aprobetxamendu onenagatik, Euskal Herriko Unibertsitateko Farmazia Fakultateko dekano Mirari Ayerbek, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza eta Abeltzaintzako zuzendari Jorge Garbisu Buesak eta masterraren arduradun Patxi Pérez Elortondok zuzendutako ekitaldi batean. Saritutako Master Amaierako Lanaren izenburua ‘Estudio del potencial de subproductos de vinificación como fuente de compuestos fenólicos’ da.

Konposatu fenolikoen interesa, hein handi batean, euren gaitasun antioxidatzailean eta antiinflamatorioan dago; izan ere, onura frogatuak dituzte intzidentzia handiko gaixotasun kronikoen prebentzioan, hala nola gaixotasun kardiobaskularrak.

Silvia Bobadillaren lanaren helburuetako bat ardogintzako azpiproduktuen konposizio fenolikoaren azterketan oinarritu zen (azalak, haziak eta txortenak). Azpiproduktu horiek mahats zuriko lau barietateren eta beltzeko sei barietateren hartzidura alkoholikoko prozesuetatik datoz. Era berean, bi ardogintza motaren arteko alderaketa egin zuen: hartzidura alkoholiko konbentzionala eta beratze karbonikoa. Horretarako, mahats zuriko bi barietate (Tempranillo Zuria eta Viura) eta beltzeko beste bi (Tempranillo Beltza eta Graciano) erabili dira. Gainera, entzima hidrolitikoen aplikazioaren inpaktua aztertu zuen azaletako polifenolak ateratzeko gaitasuna hobetzeko.

Bere ikerketaren emaitza nagusiek erakutsi dute barietate zuriek, bereziki Maturana zuriak, fenol ez-koloreztatuen kontzentrazio handiagoa dute barietate beltzekin alderatuta, eta hazien eta txortenen kontzentrazio altua nabarmentzen da. Barietate beltzen barruan, alde handia dago antozianoen eta fenol ez‑koloreztatuen artean, barietateari eta jatorrizko upategiari dagokionez.

 “Beste edozein masterrekin alderatuta nabarmendu ahal den ezaugarrietako bat da ardogintzaren sektorean ematen duen prestakuntza osoa; izan ere, osatzen duten ardatzak honako hauek dira: zentzumenezko analisia, ardogintza, enologia, marketina eta merkaturatzea”, azaldu Bobadillak. “Esan ahal dut diziplina anitzeko ikuspegi horrek aukera eman didala ikuspuntu integrala lortzeko, eta, horrela, sektore garrantzitsu hori osatzen duten arlo guztiak ezagutzeko, mahatsondoaren zaintzatik hasi eta ardoa egin ahal izateko faseetara heldu arte, produktuaren zentzumenezko analisitik igarota”.