Gizarte Antropologiaren Historia26323

Ikastegia
Hezkuntza, Filosofia eta Antropologia Fakultatea
Titulazioa
Gizarte Antropologiako Gradua
Ikasturtea
2017/18
Maila
2
Kreditu kopurua
6
Hizkuntzak
Gaztelania
Euskara

Irakaskuntzatoggle-navigation

Orduen banaketa irakaskuntza motaren arabera
Irakaskuntza motaIkasgelako eskola-orduakIkaslearen ikasgelaz kanpoko jardueren orduak
Magistrala4263
Gelako p.1827

Irakaskuntza-gidatoggle-navigation

Gaitasunak / Irakasgaia Ikastearen Emaitzaktoggle-navigation

HELBURUAK
Ikasgai honek uztartu nahi ditu historian zehar eman diren teoria antropologikoak mendebaldeko gizarte industrializatuaren garapenarekin, eta mendebaldartuak ez diren "besteak" azterketarekin. Gizartean bizitzeko dauden eta egon diren erak ezagutzeko lagungarria da. Azken finean, gizakiaren ezagutzera hurbilduko gara.
Bi ezagutza adar horiekin batera, lekua izango du ikasgai honetan kulturartekotasuna eta mundualizazioa ulertzeko antropologiatik egiten diren saiakerak.
GAITASUNAK
M5C1. Oinarrizko testu antropologikoak ahoz zein idatziz modu argian, ordenatuan eta zehatzean aztertzea eta aipatzea, eta terminologia antropologiko egokia erabiltzea.
M5C2. Gizarte Antropologiaren oinarrizko kontzeptuak, gai-arloak eta eremu etnografikoak definitzea eta mugatzea.
M5C3. Antropologiako hainbat teoriatatik defenditutako tesi eta ideia nagusiak ulertzea, aztertzea, laburtzea eta azaltzea.
M5C4. Kultura kontzeptuaren hainbat adiera ulertzea, aztertzea, laburtzea eta azaltzea.
M5C5. Antropologiako teoriak eta metodologiak egitearen eta garatzearen eta Antropologiaren testuinguru historikoaren eta soziokulturalaren arteko harremana ulertzea, aztertzea eta azaltzea.
M5C6. Antropologoek proposatutako teoriak eta metodologiak lotzea, batez ere, euskal gizartearen eta kulturaren esparruan.
M5C7. Kultura aniztasunaren eta giza erakundeen espazio- eta denbora-testuinguruak ezagutzea, eta horiek aztertzeko eta horietan esku hartzeko Antropologiaren aukerak ezagutzea.

Eduki teoriko-praktikoaktoggle-navigation

– Eboluzionismoa, mugimendu honen historia eta gaurkotasuna.
– Funtzionalismo, estrukturalismo eta kulturalismoa XX. mendearen hasieran eta beharren teoria.
- II.Gerra Mundialaren ondoren Europan sortu ziren arazoak etaeskola eta teoria antropologiko berriak.
- Garapenaren teoria antropologikoak.
– Postmodernismoa eta hurbilpen subjektiboak.
– Gaurko antropologiaren eremu eta helburu berriak



Ebaluazio-sistemaktoggle-navigation

  • Azken Ebaluazioaren Sistema

Ohiko Deialdia: Orientazioak eta Uko Egiteatoggle-navigation

Azterketa 50%; Praktikak 50%

Bibliografiatoggle-navigation

Oinarrizko bibliografia

AZCONA, J. (2000) Para comprender la Antropología. 2. La cultura. Edt. Verbo Divino, Estella.
BARNARD, A. (2000) History anf Theory in Anthropology. Cambridge University Press, Cambridge.
BOHANNAN, P. y GLAZER, M. (1992): Antropología. Lecturas, Barcelona, McGraw Hill Interamericana.
KUPER, A. (1973) Antropología y antropólogos: La Escuela Británica 1922-1972, Anagrama, Barcelona.
LOMBARD, J. (1997): Introducción a la etnología, Madrid, Alianza editorial.
MARTINEZ VEIGA, U. (2008) Historia de la Antropología. Teorías, praxis y lugares de estudio. Edt. UNED, Madrid
MOORE, J.D. (2004) Visions of Culture. An introduction to Anthropological Theories and Theorist. Altamira Press, Lanham.

Gehiago sakontzeko bibliografia

BARAÑANO, A., GARCIA, J.L. et alii (2007) Diccionario de relaciones interculturales, Complutense S.A., Madrid.
BARNARD, A. & SPENCER, J. [1996] (2002): Encyclopaedia of Social and Cultural Anthropology, London: Routledge.
DANIEL, U. (2005) Compendio de historia cultural. Teorías, práctica, palabras clave. Alianza/Ensayo, Madrid.
HARRIS, M. (1983): El desarrollo de la teoría antropológica, Madrid, Siglo XXI.
KUPER, A. (2001) Cultura. La versión de los antropólogos
REYNOSO, C. (1991): El surgimiento de la antropología posmoderna, México, Gedisa.
REYNOSO, C. (1998): Corrientes en antropología contemporánea, Buenos Aires, Biblos.

5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiatoggle-navigation

  • ARRIETA URTIZBEREA, IÑAKI
  • HERNANDEZ GARCIA, JONE MIREN
  • LEIZAOLA EGAÑA, AITZPEA

Taldeaktoggle-navigation

01 Teoriakoa (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
1-15

11:00-11:48

09:00-11:00

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • 3.6 - IGNACIO Mª BARRIOLA ZENTROA

01 Gelako p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
1-15

11:48-13:00

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • 3.6 - IGNACIO Mª BARRIOLA ZENTROA

31 Teoriakoa (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
1-15

09:00-11:00

11:00-11:48

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • 3.7 - IGNACIO Mª BARRIOLA ZENTROA

31 Gelako p.-1 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
1-15

11:48-13:00

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • 3.7 - IGNACIO Mª BARRIOLA ZENTROA