XSLaren edukia

Teknologia Entzimatikoa

Ikastegia
Farmazia Fakultatea
Titulazioa
Elikagaien Zientzia eta Teknologiako Gradua
Ikasturtea
2022/23
Maila
3
Kreditu kopurua
6
Hizkuntzak
Gaztelania
Euskara

IrakaskuntzaToggle Navigation

Orduen banaketa irakaskuntza motaren arabera
Irakaskuntza motaIkasgelako eskola-orduakIkaslearen ikasgelaz kanpoko jardueren orduak
Magistrala4075
Gelako p.510
Laborategiko p.155

Irakaskuntza-gidaToggle Navigation

HelburuakToggle Navigation

GAITASUNAK



- Oinarrizko zinetika entzimatikoa eta entzima komertzialen jarduera erregulatzen duten parametroak ulertu eta zuzen erabiltzen jakin elikagaigintzan erabiltzen direnean.

- Entzima komertzialen prestakinetan jarduera entzimatikoa aztertzeko laborategi-protokoloak diseinatzen eta egokitzen jakin.

- Urrats jakinetan entzimak erabiltzen dituzten elikagaigintzako ekoizpen-prozesuen ikuspegi orokorraz jabetu.

- Lortutako emaitzen baliozkotasuna baloratzeko irizpideak garatu.

- Taldean lan egiteko gai izan.

- Txosten profesionalak idazten jakin.



IRAKASGAIA IKASTEAREN EMAITZAK



- Entzimak gainontzeko katalizatzaileengandik bereizten ditu.

- Entzima jakin bat zein klasetakoa den badaki.

- Michaelis-Menten zinetika ulertzen du.

- Jarduera eta egonkortasuna desberdintzen ditu.

- Prestakin komertzial baten jarduera kalkulatzeko gai da.

- Prestakin komertzial baten egonkortasuna kalkulatzeko gai da.

- Dagokion industria-erabilerarako entzima askea edo ibilgetua aukeratu behar duen badaki.

- Entzima industrialen erabiltzaileak bete beharreko kaltegabetasun- eta higiene-neurriak ezagutzen ditu.

- Sagar-zukuaren ekoizpenean erauzketa-prozesua hobetzeko garaian pektinasak egoki erabiltzen ditu.

Irakasgai-zerrendaToggle Navigation

EGITARAU TEORIKOA



1 MODULUA. Industrian entzimak erabiltzeari dagozkion alderdi orokorrak.



1.- Entzima industrialak: erabilera. Entzimen sailkapena.

2.- Zinetika praktikoa. Jarduera-unitateak. Erreakzio entzimatikoen faseak. Michaelis-Menten ekuazioa: substratu-kontzentrazioaren eta entzima-kantitatearen eragina. Eraginkortasun entzimatikoa eta substratuarekiko espezifikotasuna. Jarduera eta egonkortasuna. Praktikan dauden mugak: pHa, tenperatura, inhibitzaileak, egonkortzaileak, aktibatzaileak. Jarduera entzimatikoa zehaztea. Prozesu entzimatiko motak elikagaigintzan.

4.- Kaltegabetasuna eta higienea. Legedia.

5.- Entzima ibilgetuak. Ibilgetze-metodoak.







2 MODULUA. Zenbait aplikazio elikagaigintzan.



3.- Karbohidratoen eraldaketa. Karbohidratoen egitura eta eraldatzen dituzten entzimak. Fruta-zukuak lortzea: gardena (sagarra) eta uherra (laranja).

Karbohidratoen eraldaketa. Karbohidratoen egitura eta eraldatzen dituzten entzimak. Jarabe edulkoratzaileak: glukosa, maltosa, fruktosa.

6.- Lipidoen eraldaketa. Entzimologia ingurune organikoan. Lipasen ezaugarriak. Triglizeridoen eraldaketa. Aroma eta zaporeen sintesia.

7.- Proteinen funtzionaltasunaren aldaketa. Peptidasak. Peptidasen jardueran eragina duten faktoreak. Proteina-hidrolizatuak. Mingostasuna kentzea. Saretzea: transglutaminasa.





EGITARAU PRAKTIKOA



1. Pektinasa komertzial baten jarduera zehaztea.

2. Entzimaren jarduera egoera ezberdinetan.

3. Entzimaren egonkortasuna egoera ezberdinetan.

4. Sagar zukua lortzeko sistema laborategi-eskalan.

MetodologiaToggle Navigation

IRAKASKUNTZA MAGISTRALA: 40 ordu

Kontzeptu teorikoak landuko dira eta galderak egingo dira etengabe, erantzuna jasoko den itxaropenez.



LABORATEGI-PRAKTIKAK: launa orduko lau saio.

Saio magistraletan landutakoa benetako kasu batean aplikatuko da: sagar-zuku komertziala egitea.



GELAKO PRAKTIKAK: 5 ordu

2,5 ordu 2. gaian sakontzeko.

2,5 ordu laborategian lortutako emaitzei buruzko eztabaidarako.



OHARRA: Aurrez-aurreko irakaskuntza bertan behera geratuko balitz, irakaskuntza on-line modalitatean gauzatuko litzateke EHUk eskaintzen dituen baliabide eta plataforma digitalak baliatuz.

Ebaluazio-sistemakToggle Navigation

Azken azterketak teoriari buruzko atal bat eta praktikei buruzko beste bat izango ditu:

Azterketa teorikoa: labur erantzuteko galderak eta kasu praktikoak, azken notaren % 70.

Praktiketako azterketa: laborategiko kasu praktikoei buruzkoa, azken notaren % 20.



Gainerako % 10a Txosten Profesionalari (laborategiko kasu praktikoa ebazteko lortu diren emaitzak jasotzen dituen dokumentu profesionala) dagokio.



Azterketaren bi atalak gainditu behar dira Txosten Profesionalari dagokion nota gehitu ahal izateko, baina ikasgaia gainditzeko gutxienez 5 atera behar da.



Laborategi- eta gelako praktikak derrigorrez egin behar dira, beharrezkoa baita ikasleek taldean lan egiteko eta emaitzen baliozkotasuna aztertzeko irizpideak garatzeko gaitasuna dutela frogatzea. Bestela, LABORATEGIKO azterketa bat egin beharra dago.



Ohiko deialdiko azterketara ez aurkezte hutsak automatikoki deialdiari uko egitea ekarriko du.



OHARRA: Ebaluazioa aurrez-aurre egiterik ez balego, on-line modalitatean gauzatuko litzateke EHUk eskaintzen dituen baliabide eta plataforma digitalak baliatuz.

Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation

Artikuluak eta beste materialak
Beharrezkoa den guztia eGelan eskegiko da.

BibliografiaToggle Navigation

Oinarrizko bibliografia

Ez dago ikasgaiaren eduki guztia jasotzen duen libururik. Gomendatzen diren bi liburuek erabilera profesionala dute, baina oso informazio baliagarria jasotzen dute. Garestiak dira eta liburutegian ale gutxi batzuk daude.



Biocatalysts and Enzyme Technology (2. edizioa). K. Buchholz, V. Kasche eta U.T. Bornscheuer. Wiley, 2012.



Industrial Enzymology (2. edizioa). Godfrey eta S. West (edk). Macmillan Press, 1996.

Gehiago sakontzeko bibliografia

Biocatalysis. A.S. Bommarius eta B.R. Riebel. Wiley-VCH, 2004.

Enzymes in Industry. Production and Applications. 3.edizioa. W. Aehle (ed.). Wiley-VCH, 2007.

Industrial Biotransformations. A. Liese, K. Seelbach eta C. Wandrey (edk) Wiley-VCH, 2000.

Enzymes in Lipid Modification. U.T. Bornscheuer. Wiley-VCH, 2000.

Aldizkariak

Arabako Campuseko liburutegian

Enzyme and Microbial Technology
Trends in Food Science and Technology

5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation

  • ARTEAGA CABEZA, OLATZ
  • OLASAGASTI ARSUAGA, FELIX
  • OSINALDE MORALEJA, NEREA

TaldeakToggle Navigation

16 Teoriakoa (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
1-1

15:00-16:00

15:00-16:00

2-8

15:00-16:00

2-13

15:00-16:00

2-16

15:00-16:00

10-13

15:00-16:00

15-15

16:00-17:00

15-16

15:00-16:00

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA

16 Gelako p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
7-7

15:00-17:30

15-15

14:00-16:30

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.10 - FARMAZIA FAKULTATEA

16 Laborategiko p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
11-11

09:00-12:30

09:00-12:30

09:00-13:00

09:00-13:00

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA

46 Teoriakoa (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
1-1

16:00-17:00

16:00-17:00

2-8

16:00-17:00

2-13

16:00-17:00

2-14

16:00-17:00

9-9

18:00-19:00

10-13

16:00-17:00

15-15

17:00-18:00

15-16

16:00-17:00

16:00-17:00

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA

46 Gelako p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
8-8

15:00-17:30

15-15

16:30-19:00

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA

46 Laborategiko p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
12-12

09:00-12:00

09:30-13:30

09:30-13:30

09:30-13:30

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
  • Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA