Eduki publikatzailea

Egin argia

Irudia

Bizkaiko "startup" ak bere argiztapen-sistema propioa garatzen du, mikroalgen kultiboen argi-baldintzak kontrolatu eta monitorizatzen dituena

Aspalditik, tradizionalen alternatiba iraunkorrak izan daitezkeen elikadura-iturriak aurkitzeko lan gogorrean, ikertzaileek mikroalgen potentzialari erreparatu zioten. Horiekin, gaur egun, ganaduarentzako pentsu eta bazketatik, Omega-3n aberatsak diren irinetara eta giza kontsumorako lipidoetara egiten dira, baita osagarri bitaminikoetara ere. Hori guztia, alde batera utzi gabe akuikulturan gehien erabiltzen dela molusku bibalbioen elikaduraren funtsezko zati gisa edo beste sektore batzuetan erabiltzen dela, hala nola kosmetikan, non propietate antioxidatzaileek asko baloratzen dituzten.

Mikroorganismo horientzako aukera ugari, zeinen inguruan Basque Algae and Engineering Aplication (BAEA) "startup" vizcaína delakoak «beharrezko ekosistema bioteknologikoa sortu nahi baitu bere laborantzan bikaintasuna lortzeko eta ziur gaude mikroalgekin zerikusia duten euskal nekazaritzako elikagaien sektorean sortuko diren ekimenak hornitzeko. Aplikazioen azterketa oso aurreratuta dago, baina dagoeneko posible ikusten diren ekimen asko abian jartzea oso baldintzatuta dago mikroalgen hazkuntzaren beraren ondorioz; izan ere, oraindik ez da errentagarria, eta optimizazioa behar du eskala handian egin ahal izateko». Esther Blancok, sinaduraren sortzaileetako batek, hala azaldu du. Euskal Herriko Unibertsitateko Itsasoko Biologia eta Bioteknologia Esperimentalen Ikerketa Zentroan du jatorria. PiE-n (Plentziako Itsas Estazioan).

[...]