euskaraespañol

Eguneko irudia

Elikagaien Zientzia eta Teknologiako Gradua amaitu dut, eta orain zer?

  • Kronika

Lehenengo argitaratze data: 2022/02/11

Irudia
Argazkia: UPV/EHU

Euskal Herriko Unibertsitateko Farmazia Fakultateak eta Euskadiko Elikagaien Zientzia eta Teknologia Elkarteak elkarrekin antolatu zuten Elikagaien Zientzia eta Teknologia (EZT) Graduko 1. eta 4. maila bitarteko ikasleei zuzendutako jardunaldi bat. Gradu hori Euskal Herriko Unibertsitateko Farmazia Fakultatean ematen da. ‘EZT gradua amaitu dut, eta orain zer?' izenburupean, Marian Bustamante doktoreak, Graduko koordinatzaileak, eman zion hasiera ekitaldiari, eta ongietorria eman zien graduondoko ikasketak egiteko aukerak eta unibertsitatetik bertatik ematen diren laguntzak ezagutzeko interesa zuten 80 ikasleri baino gehiagori, eta etorkizunean EZTn tituludun gisa jarraitu beharreko esperientzia eta lan ibilbide batzuetaz hitz egin zien.

Lehenengo hitzaldia Ana Isabel Najera laugarren mailako koordinatzaileak eman zuen, eta galdera honi erantzuten saiatu zen: ‘Gehiago ikasi ala lanean hasi?’. Bertan, master antzekoenak aipatu zituen, baita Euskal Herriko Unibertsitatearen atariko Praktikak eta Enplegua atalean jasota dauden tresnak eta programak ere. Jarraian, Carmen de Vega doktoreak, Euskadiko Elikagaien Zientzia eta Teknologia Elkarteko idazkari gisa, elkarte profesional horren ibilbidea eta zerbitzuak labur azaldu zituen. Adierazi zuen elikagaien teknologoek jasotzen duten diziplina anitzeko prestakuntzak lau sektore handitan sartzeko aukera ematen diela: elikagaien industrian, sektoreari laguntzeko enpresetan analisirako kanpoko laborategi gisa, aholkularitza eta aholkularitza espezializatuetan, irakaskuntzarekin, ikerketarekin eta berrikuntzarekin lotutako erakundeetan eta administrazioan (tokikoan, autonomikoan, estatukoan, eta abar).

Hitzordura Elikagaien Zientzia eta Teknologian graduatutako hainbat pertsona ere joan ziren eta beren ibilbide profesionalaren berri eman zuten. Lehenik eta behin, Diego Mendizabal mintzatu zen, gaur egun PEVASAko Elikagaien Kalitate eta Segurtasuneko teknikaria dena (PESQUERÍA VASCO MONTAÑESA S.A.). Ondoren, Igor Agotek hitz egin zuen LEA ARTIBAI Ikastetxeko Elikagaien Industriako Prozesu eta Kalitateko Goi Mailako Heziketa Zikloko irakasle gisa. Ondoren, Iñaki Larreak parte hartu zuen, ekintzailetzaren eta autoenpleguaren adibide gisa, 2020. urtearen amaieran eratutako iLARRE enpresa proiektuarekin. Eta, azkenik, Amaia de Ariño mintzatu zen, ELIKA Nekazaritzako Elikagaien Segurtasunerako Euskal Fundazioko elikagaien arriskuen arduraduna.

Jardunaldia amaitzeko, plaka oroigarri bat eman zitzaion Euskal Herriko Unibertsitateko Farmazia Fakultateari, Euskadiko Elikagaien Zientzia eta Teknologia Elkartearen esker ona adierazteko, Elikagaien Zientzia eta Teknologia titulazioari 30 urte eskaini eta baldintzarik gabeko babesa emateagatik. Ikastegiko dekanoak, Mirari Ayerbe doktoreak, plaka jaso eta eskerrak eman zituen fakultateko kide guztien izenean.