XSLaren edukia
Teknologia Entzimatikoa
- Ikastegia
- Farmazia Fakultatea
- Titulazioa
- Elikagaien Zientzia eta Teknologiako Gradua
- Ikasturtea
- 2017/18
- Maila
- 3
- Kreditu kopurua
- 6
- Hizkuntzak
- Gaztelania
- Euskara
IrakaskuntzaToggle Navigation
Irakaskuntza mota | Ikasgelako eskola-orduak | Ikaslearen ikasgelaz kanpoko jardueren orduak |
---|---|---|
Magistrala | 40 | 75 |
Gelako p. | 5 | 10 |
Laborategiko p. | 15 | 5 |
Irakaskuntza-gidaToggle Navigation
HelburuakToggle Navigation
- Oinarrizko zinetika entzimatikoa eta entzima komertzialen jarduera erregulatzen duten parametroak ulertu eta zuzen erabiltzen jakin elikagaien industrigintzan erabiltzen direnean.
- Entzima komertzialen prestakinetan entzimen aktibitatea aztertzeko laborategiko protokoloak diseinatzen eta egokitzen jakin.
- Elikagaigintzan, produkzio-prozesuaren zenbait etapetan entzimak erabiltzeko prozedurak diseinatzen eta planifikatzen jakin.
- Lortutako emaitzen baliotasuna baloratzeko irispideak garatu.
- Taldean lan egiteko gai izan.
- Txosten profesionalak idazten jakin.
Irakasgai-zerrendaToggle Navigation
EGITARAU TEORIKOA
1 MODULUA. Entzimak industriagintzan erabiltzearen aspektu orokorrak
1.- Entzima industrialak: Erabilpena, sailkapena.
2.- Zinetika praktikoa. Aktibitate unitateak. Erreakzio entzimatikoen etapak. Michaelis-Menten ekuazioa: substratuen eta entzimaren kontzentrazioen eragina. Entzimaren eraginkortasuna eta substratuarekiko espezifikotasuna. Aktibitatea eta egonkortasuna. Erabilpenean dauden mugak: pH, tenperatura, inhibitzaileak, egonkortzaileak, aktibatzaileak. Aktibitate entzimatiko zehaztea. Elikagaien industriagintzan erabiltzen diren prozesu entzimatikoen motak.
4.- Kaltegabetasuna eta higienea. Legedia.
5.- Entzima immobilizatuak. Immobilizatzeko metodoak.
9.- Entzima industrialen jatorria: landareak, animaliak, mikroorganismoak, genetikoki eraldatutako izakiak. Jarduera nagusia eta sekundarioak. Formulazioa.
2. MODULUA. Zenbait aplikazio elikagaien industriagintzan.
3.- Aldaketak karbohidratoetan I. Karbohidratoen egitura eta hau eraldatzen duten entzimak. Fruten zukua lortzea:gardendua (sagarra) eta arrea (laranja).
6. Aldaketak karbohidratoetan II. Xarabe edulkoratzaileak: glukosa, maltosa, fruktosa.
7. Aldaketak lipidoetan. Entzimologia ingurune organikoan.Lipasen ezaugarriak. Aldaketak triglizeridoetan. Aroma eta zaporeen sintesia.
8. Aldaketak proteinen funtzionaltasunean. Proteasak. Proteasen aktibitatean eragiten duten faktoreak. Proteinen hidrolizatuak. Mingostasuna kentzea. Elkar gurutzatzea: transglutaminasa.
EGITARUA PRAKTIKOA
1. Pektinasa komertzial baten aktibitatea zehaztea.
2. Entzimen aktibitatea egoera ezberdinetan.
3. Entzimen egonkortasuna egoera ezberdinetan.
4. Sagar zukua lortzeko sistema laborategiko eskalan.
MetodologiaToggle Navigation
Alde teorikoa klase magistralen bitartez landuko da.
Alde praktikoa, laborategian eta ariketa klaseen bitartez landuko da.
Laborategi praktikak 4 saioetan egingo dira.
Gela praktikak (5 ordu) bi saio:
2.5 ordu 2.gaian sakontzeko
2.5 ordu laborategian lortutako emaitzei buruz eztabaidatzeko
Ebaluazio-sistemakToggle Navigation
1. Azterketa teorikoa: labur erantzuteko galderak eta kasu praktikoak, azken notaren %70.
Praktiketako azterketa: laborategian egindako kasu praktikoei buruzkoa, azken notaren %20.
Txosten profesionala:dokumentu profesional bat non jasoko diren planteatutako kasu praktikoa ebazteko lortu diren emaitzak, azken notaren %10.
Oharra: bi azterketak gainditu behar dira beste eginkizunen nota gehitzeko. Ikasgaia gainditzeko gutxienez 5 atera behar da.
2. Laborategiko praktikak derrigorrez egin behar dira, beharrezko baita ikasleek taldean lan egiteko eta emaitzen baliotasuna aztertzeko irizpideak garatzeko gaitasuna dutela frogatzea.
Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation
Ikasgaiaren gida, eGelan eskegia. Ikasgaiari buruzko informazio zehatza jasotzen du, txosten profesionala prestatzeko jarraibideak barne.
Artikuluak eta beste materialak. Beharrezkoa den guztia eGelan eskegiko da.
BibliografiaToggle Navigation
Oinarrizko bibliografia
Ez dago ikasgaiaren eduki guztia jasotzen duen libururik.
Gomendatzen diren bi liburuak erabilpen profesionalerako dira baina oso informazio erabilgarria jasotzen dute. Bibliotekan ale batzuk daude.
Biocatalysts and Enzyme Technology. K. Buchholz, V. Kasche y U.T. Bornscheuer. Wiley, 2005.
Industrial Enzymology: the applications of enzymes in industry. T. Godfrey y S. West (eds) 2. ed. Macmillan Press, London, 2001.
Gehiago sakontzeko bibliografia
Biocatalysis. A.S. Bommarius y B.R. Riebel. Wiley-VCH, 2004.
Enzymes in Industry. Production and Applications. 2.edizioa. W. Aehle (ed.). Wiley-VCH, 2004.
Industrial Biotransformations. A. Liese, K. Seelbach y C. Wandrey (eds) Wiley-VCH, 2000
Enzymes in Lipid Modification. U.T. Bornscheuer. Wiley-VCH, 2000
Aldizkariak
Enzyme and Microbial Technology
Trends in Food Science and Technology
5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation
- OLASAGASTI ARSUAGA, FELIX
- RUIZ DE GORDOA ARRONIZ, JUAN CARLOS ALFONSO
- VIRTO LECUONA, MARIA DOLORES
TaldeakToggle Navigation
16 Teoriakoa (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
1-15 | 16:00-17:00 | 16:00-17:00 | 17:00-18:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA
16 Gelako p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
6-6 | 09:30-12:00 | ||||
14-14 | 15:00-17:30 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.6 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA
16 Laborategiko p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
10-10 | 10:00-13:30 | 10:00-13:30 | 09:30-13:30 | 09:30-13:30 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
- Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
- Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
- Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Teoriakoa (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
1-14 | 16:00-17:00 | ||||
1-15 | 17:00-18:00 | 17:00-18:00 | |||
15-15 | 11:00-12:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.2 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.2 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.2 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Gelako p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
7-7 | 11:00-13:30 | ||||
14-14 | 18:00-20:30 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 2.11 - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Laborategiko p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
9-9 | 09:00-13:00 | 09:00-12:00 | 09:00-13:00 | 09:00-13:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
- Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
- Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA
- Laboratorio Bio química - FARMAZIA FAKULTATEA