XSLaren edukia

Legeria, Deontologia eta Kudeaketa25209

Ikastegia
Farmazia Fakultatea
Titulazioa
Gradu Bikoitza: Farmazia + Giza Nutrizioa eta Dietetika
Ikasturtea
2023/24
Maila
1
Kreditu kopurua
6
Hizkuntzak
Gaztelania
Euskara
Kodea
25209

IrakaskuntzaToggle Navigation

Orduen banaketa irakaskuntza motaren arabera
Irakaskuntza motaIkasgelako eskola-orduakIkaslearen ikasgelaz kanpoko jardueren orduak
Magistrala4070
Gelako p.55
Ordenagailuko p.1515

Irakaskuntza-gidaToggle Navigation

Irakasgaiaren Azalpena eta Testuingurua zehazteaToggle Navigation

Legeria, Deontologia eta Kudeaketa irakasgaian dietista batek bere bizitza-profesionalean zehar erabili beharreko legeriaren eta arauen oinarrizko printzipioak ikasten dira. Modu honetan indarrean dagoen legeria betetzeko gai izango da bere praktika profesionalean zehar, dagokion esparruko arau higieniko-sanitarioak betez eta diharduen elikadura katearen edozein mailan suerta litezkeen arazo legalei aurre egiteko gai izan dadin. Horretaz gain, dietista-nutrizionistaren profesioaren ardatz etiko eta oinarri deontologikoak ere landuko dira. Azkenik, Kudeaketari dagokion atalean, nekazaritzako eta elikagaigintzako enpresen kudeaketarako oinarrizko ezaugarriak landuko dira.

Gaitasunak / Irakasgaia Ikastearen EmaitzakToggle Navigation

DEONTOLOGIA ETA LEGERIA ATALEAN

-Higienea, elikadura-segurtasuna eta arriskuen kontrolerako sistemak sortu aplikatu eta praktika egokiak mantendu, indarrean dagoen legeria aplikatuz.

- Elikadura-katean zehar trazabilitatearekin lotutako gaiak aztertu, kontrolatu eta kudeatu.

- Gizarte-marketina, publizitatea eta osasungarritasun adierazpenak lantzen dituzten enpresa-taldetan jardun.

- Gizarte beharrizanen, ezagutza-zientifiko eta indarrean dagoen legeriaren arabera elikadura-produktuen garapen, merkaturatze, etiketatu, komunikazio eta marketinean lagundu.

- Elikagaien-segurtasunaren testuinguruan kontsumitzailearen babesean lagundu.

- Elikadura-produktu zein osagai bati buruzko txosten edo espediente administratiboak interpretatzen jakin.



KUDEAKETA ATALEAN

- Ekonomia eta enpresen kudeaketaren inguruko oinarrizko kontzeptuak aurkeztu eta landu, betiere ikuspegi

praktikoarekin eta jakien sektorean oinarrituta

- Enpresa-egitura antolaketa ezagutzea, antolakuntza eta plangintzako gaitasuna lantzeko

- Kudeaketa finantzario eta komertzialaren kontzeptu eta tresna analitiko nagusiak aurkeztu erabili eta barneratu ikuspegi Praktikoarekin

Eduki teoriko-praktikoakToggle Navigation

I. ATALA: LEGERIA

1. ZUZENBIDEA. SARRERA ETA KONTZEPTU OROKORRAK

2. ZUZENBIDE ADMINISTRATIBOA

3. NAZIOARTEKO ELIKADURA-LEGERIA

4. ESTATU MAILAKO ELIKADURA-LEGERIA

5. ELIKAGAIEN ETIKETATU, AURKEZPEN ETA PUBLIZITATEA

6. ELIKADURA BEREZI BATERA BIDERATUTAKO ELIKAGAI-PRODUKTUAK

7. ELIKAGAIAK ETA BERRIKUNTZA



II. ATALA: DEONTOLOGIA

1. DEONTOLOGIA PROFESIONALA



III. ATALA: ELIKADURA-ENPRESAREN EKONOMIA ETA KUDEAKETA

1. ENTREPRESAREN OINARRIAK

1.1. Enpresaren definizioa

1.2. Enpresa sistema ireki gisara

1.3. Ingurua



2. MARKETING-AREN FUNTZIOA

2.1. Marketing estrategikoa

2.2. Kontzeptu eta helburuak

2.3. Merkatuen azterketa

2.4. Segmentazioa

3. FINANTZA-FUNTZIOA I

3.1. Finantziazio iturriak

3.2. Balantzea eta ustiatze kontua

3.3. Finantza-oreka

MetodologiaToggle Navigation

Irakasgaia bi parteetan egituratzen da:

- Deontologia eta Legeria

- Kudeaketa



Ordenagailu praktiketan deontologia eta legeriari dagozkion edukiak landuko dira (1,5 ECTS)

Gela praktiketan kudeaketako parteari dagozkion edukiak landuko dira (0,5 ECTS)



Legeria eta deontologia atalari dagozkion zenbait gaitasun metodologia aktiboen bitartez landuko dira (Kasu praktikoa eta Aronson-en puzzlea). Metodologia aktiboen bitartez lortu nahi diren irakaskuntza-helburuak (IH) honako hauek dira:

IH1: elikagaien esparruko maila nazionaleko arauak eta nazioarteko arauak bereiztu eta horiek interpretatu elkarren arteko erlazio hierarkikoak kontutan hartuz.

IH2: elikagaien ekoizpen, banaketa eta garraioaren etapa desberdinetan zehar hartu beharreko higiene-neurriei dagozkien betekizun legalak ezagutu eta ulertu.

IH3: elikagaien etiketatu eta publizitatearen inguruko betekizun juridikoak ezagutu eta ulertu, bai halabeharrezko zein derrigorrezkoak ez diren elementuei dagokienez.

IH4: informazioa bilatzen jakin, zilegizko iturriak ez-zilegizkoetatik bereizten jakin eta erreferentzia bibliografikoei aipamen egiten jakin horretarako formatu egokiak erabiliz.

IH5: taldean lan egiteko gaitasuna erakutsi ekarpenak eginez eta beste kideen iradokizunak lanean integratuz.

IH6: idatzizko eta ahozko komunikaziorako trebetasuna erakutsi. Ideiak koherentziaz defendatu argudioak irizpide teknikoetan oinarrituz, indarrean dagoen legeria erreferentziatzat hartuta eta oinarrizko terminologia juridikoa erabiliz. Informazioaren transmisiorako IKT-ak (informaziorako eta komunikaziorako teknologiak) egokiro erabili.



Ebaluazio-sistemakToggle Navigation

  • Ebaluazio Jarraituaren Sistema
  • Azken Ebaluazioaren Sistema
  • Kalifikazioko tresnak eta ehunekoak:
    • Garatu beharreko proba idatzia (%): 32
    • Praktikak egitea (ariketak, kasuak edo buruketak) (%): 10
    • alde lanak (arazoen ebazpenak, proiektuen diseinuak) (%): 58

Ohiko Deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation

IRAKASGAIAREN KALIFIKAZIO FINALEAN atal bakoitzak (Legeria eta Deontologia alde batetik eta Kudeaketa bestetik) irakasgaiaren azken kalifikazioan %50ko ekarpena egingo du.



ETENGABEKO EBALUAZIOA IZANGO DA. Dena den, ikasle batek, UPV/EHU-ko arautegiaren arabera, uko egin dezake eta azken ebaluazioa aukeratu. Formalki komunikatzen ez bada, ondoren deskribatzen den etengabeko ebaluazioa onartzen dela ulertuko da:



Legeria eta Deontologiako ataletan azterketa kasu praktikotik at geratu diren alderdi teorikoei buruzkoa izango da. Atal honen guztizko nota kalkulatuko da ondorengoak jarraituz:



Magistralak eta ordenagailu praktikak:

a) Ordenagailu praktikak: %20

b) Azterketa (galdera motzak): Legeria eta deontologiari buruzko oinarrizko kontzeptu ezinbestekoak, %24



Metodologia aktiboak:

c) Kasu praktikoa: %46

d) Ikasketa kooperatiboa (Deontologia): %10



Ebaluazio partzialen batean (praktikak, teoria edo kasu praktikoan) 5eko kalifikazio gutxieneko batera ez iristekotan, ez da batezbestekoa kalkulatuko ohiko deialdian eta atal hori ezohiko deialdian berreskuratu beharko da, gaitasunen eskuratze maila egiaztatzeko amaierako froga egoki baten bitartez.



Kudeaketako atalean ebaluazioa egingo da ondorengo irizpide jarraituz:

a) Amaierako proba idatzia: % 40

b) Kazu praktikoa: %60



Etengabeko ebaluazioaren kasuan, azken probaren pisua bada irakasgaiko kalifikazioaren %40a baino txikiagoa, deialdiari uko egin nahi dioten ikasleek kasuan kasuko irakasgaiaren irakaskuntza aldia bukatu baino, gutxienez, hilabete lehenago egin beharko dute eskaria. Eskari hori idatziz aurkeztu beharko zaio irakasgaiaren ardura duen irakasleari.



EBALUAZIO JARRAITUARI UKO EGITEA

EHUko arautegia jarraituz, ikasle batek uko egin nahi balio ebaluazio jarraituari eta ordez amaierako proba bakar bat egin izango balu, formalki komunikatu beharko dio irakasle arduradunari aplikaziozko arautegian ezarritako epeen barnean.

Amaierako azterketak eduki teoriko-praktikoak izango ditu.

Informazio gehiago: https://www.ehu.eus/eu/web/estudiosdegrado-gradukoikasketak/ebaluaziorako-arautegia



DEIALDIARI UKO EGITEA

Irakasgai honetan azken probaren pisua irakasgaiko kalifikazoaren %40 baino txikiagoa izanik, deialdiari uko egin nahi dioten ikasleek kasuan kasuko irakasgaiaren irakaskuntza aldia bukatu baino, gutxienez, hilabete lehenago egin beharko dute eskaria. Eskari hori idatziz aurkeztu beharko zaio irakasgaiaren ardura duen irakasleari.

Informazio gehiago: https://www.euskadi.eus/y22-bopv/es/bopv2/datos/2019/06/1903193a.pdf



OHARRA: aurrez aurreko ebaluazioa posible ez bada, irakaskuntza eta ebaluaketa ez-presentzialeko planari buruzko informazioa behar bezala jakinaraziko zaio ikasleari.

Ezohiko deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation

Ohiko deialdirako irizpide berberak mantenduko dira.

Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation

HERAS, I. (2004): Enpresa Ekonomia eta Zuzendaritza. Teoria eta Praktika. Udako Euskal Unibertsitatea. Bilbo.
BEAZ : Ekonomia-Finantza kudeaketaren oinarrizko kontzeptuen eskuliburua ekintzaileentzat. BEAZ, S.A.U.

BibliografiaToggle Navigation

Oinarrizko bibliografia

LEGERIA ETA DEONTOLOGIA:

Rodríguez Rovira, Eduardo, Legislación alimentaria básica, Madrid Cívitas 1995.

COMUNIDADES EUROPEAS-COMISION. El ABC del derecho comunitario. Luxemburgo, 1991.

Plender R, Perez Santos J. Introducción al derecho comunitario europeo. Madrid, 1985.

Legislación alimentaria. Código alimentario español y disposiciones complementarias. Séptima edición. Madrid, 2006.

Lopez Moratalla y otros. Deontología biológica. Universidad de Navarra, 1987

Spaaemann R. Etica: cuestiones fundamentales. Ed. N.T. 1987

Códigos de ética y deontología de los distintos colegios y asociaciones sanitarias españolas.

Gracia, D. Fundamentos de bioética. Eudema, D.L., Madrid, 1989.

Polaino-Lorente, A. Manual de Bioética general. Rialp, D.L., Madrid, 1993.

González Vaqué L. Lecciones de Derecho Alimentario 2015-2016. Ed. Aranzadi,2015.

Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas y Nutricionistas. Código Deontológico del Dietista-Nutricionista, 2012.



KUDEAKETA:

López de Guereño Zarraga, Aritza (Coor.) (2001): Introducción a la gestión de Empresas, Servicio Editorial de la UPV, libro electrónico.

Casanovas, Moserrat y Bachs, Jorge (2001): Management y Finanzas de las empresas promotoras-constructoras¿,Editorial Deusto.

Amat, O: Contabilidad y finanzas para no financieros. Editorial Deusto.

Ochoa Laburu, C. (1996): Economía y Organización de Empresas. Ed Donostriarra.

Polaino-Lorente, A. Manual de Bioética general. Rialp, D.L., Madrid, 1993.

Recopilación Legislativa Española de interés para el sector Alimentario. Derecho Mercantil. Universidad de Murcia.

Gehiago sakontzeko bibliografia

CEPEDA, I; LACALLE, M; SIMON, J.R.; ROMERO, D. (2004): Economía para ingenieros. Teoría y práctica. Ed. Thomson. Madrid.
CLAVER CORTES, E et al. (2002): Manual de administración de empresas. Editorial Civitas.
DIEZ DE CASTRO, E., GALAN GONZALEZ J.L. y MARTIN ARMARIO E. (1996): Introducción a la economía de la empresa I & II. Ed. Pirámide.
GRANDE ESTEBAN y ABASCAL FERNANDEZ; Fundamentos y técnicas de investigación comercial Ed. ESIC (2.003)
GRANDE y ABASCAL; Aplicaciones de investigación comercial Ed. ESIC (1.994)
HEIZER & RENDER (1997): Dirección de la producción. Decisiones estratégicas. Ed. Prentice Hall.
HEIZER & RENDER (1997): Dirección de la producción. Decisiones tácticas. Ed. Prentice Hall.
HODGE, B.J., ANTHONY, W.P. & GALES, L.M. (1998): Teoría de la organización. Un enfoque estratégico. Prentice Hall.
JARILLO, J.C. (1992): Dirección estratégica. McGraw-Hill, Madrid
MOCHÓN, F. (2000): Economía. Teoría y Política. Ed. McGraw Hill. Madrid
TORRES LOPEZ, J. (2000): Economía Política. Editorial Pirámide. Madrid.

Web helbideak

Europar Batasuneko Agintaritzaren Aldizkaria - Diario Oficial de la Unión Europea (DOUE): EUR-Lex: http://eurlex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=es
Estatuko Agintaritzaren Aldizkaria - Boletín Oficial del Estado (BOE): https://www.boe.es/
Euskal Herriko Agintaritzaren Aldizkaria; Boletín Oficial del País Vasco (EHAA-BOPV):
http://www.jusap.ejgv.euskadi.net/r47-bopvapps/eu/bopv2/datos/Azkena.shtml
Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailan: Elikagaien Segurtasuna / Departamento de Salud del Gobierno Vasco: Seguridad alimentaria: http://www.euskadi.eus/departamento-salud/-/informacion/seguridad-alimentaria/
Noticias Jurídicas: http://noticias.juridicas.com/base_datos/
Kontsumorako, Elikagaien Segurtasunerako eta Nutriziorako Espainiar Agentzia - Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN), http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/home/aecosan_inicio.htm
Nekazaritzako Elikagaien Segurtasunerako Euskal Fundazioa - Fundación Vasca para la Seguridad Alimentaria (ELIKA): http://www.elika.net/eu/
Codex alimentarius: http://www.codexalimentarius.net
World Health Organisation: http://www.who.int/es/home
Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO): http://www.fao.org
Directorate-general for health and food safety (DG SANTE): https://ec.europa.eu/food/safety
Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioa - Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPAMA): http://www.mapama.gob.es/es/alimentacion/temas/default.aspx
European Food Safety Authority (EFSA): http://www.efsa.europa.eu/
Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (FESNAD): http://www.fesnad.org/
Sociedad Española de Nutrición (SEN): http://www.sennutricion.org/es/inicio

5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation

  • MIRANDA GOMEZ, JONATAN
  • PORTILLO BAQUEDANO, MARIA PUY
  • RODRIGUEZ RIVERA, VICTOR MANUEL

TaldeakToggle Navigation

01 Teoriakoa (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
21-29

10:00-11:00 (1)

21-32

12:00-13:00 (2)

21-35

13:00-14:00 (3)

27-35

13:00-14:00 (4)

28-28

12:00-13:00 (5)

32-32

10:00-11:00 (6)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)

01 Gelako p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
27-27

14:30-17:00 (1)

35-35

15:00-17:30 (2)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)

01 Ordenagailuko p.-2 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
23-23

15:00-18:00 (1)

24-24

15:00-18:00 (2)

25-25

15:00-18:00 (3)

15:00-18:00 (4)

26-26

15:00-18:00 (5)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (5)

01 Ordenagailuko p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
23-23

15:00-18:00 (1)

24-24

15:00-18:00 (2)

25-25

15:00-18:00 (3)

25-26

15:00-18:00 (4)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)

31 Teoriakoa (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
21-24

11:00-12:00 (1)

21-27

13:00-14:00 (2)

21-35

12:00-13:00 (3)

25-25

11:00-12:00 (4)

26-28

11:00-12:00 (5)

28-28

13:00-14:00 (6)

29-29

11:00-12:00 (7)

29-35

13:00-14:00 (8)

30-30

11:00-12:00 (9)

33-33

11:00-12:00 (10)

34-34

12:00-13:00 (11)

34-35

11:00-12:00 (12)

35-35

12:00-13:00 (13)

13:00-14:00 (14)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (7)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (8)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (9)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (10)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (11)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (12)
  • Gela 1.7 - FARMAZIA FAKULTATEA (13)

31 Gelako p.-1 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
26-26

15:00-17:30 (1)

32-32

15:00-17:30 (2)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 2.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)

31 Ordenagailuko p.-2 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
22-22

15:00-18:00 (1)

23-23

15:00-18:00 (2)

24-26

15:00-18:00 (3)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)

31 Ordenagailuko p.-1 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
22-22

15:00-18:00 (1)

23-23

15:00-18:00 (2)

24-24

15:00-18:00 (3)

26-26

15:00-18:00 (4)

28-28

15:00-18:00 (5)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 2.3 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (5)