XSLaren edukia

Mikroorganismo Bioteknologia

Ikastegia
Zientzia eta Teknologia Fakultatea
Titulazioa
Bioteknologiako Gradua
Ikasturtea
2022/23
Maila
4
Kreditu kopurua
4.5
Hizkuntzak
Gaztelania

IrakaskuntzaToggle Navigation

Orduen banaketa irakaskuntza motaren arabera
Irakaskuntza motaIkasgelako eskola-orduakIkaslearen ikasgelaz kanpoko jardueren orduak
Magistrala2535
Mintegia510
Laborategiko p.1015
Landa p.57.5

Irakaskuntza-gidaToggle Navigation

HelburuakToggle Navigation

GAITASUN ESPEZIFIKOAK

1.- Mikroorganismoen bidezko ekoizpen-prozesu bat hainbat ekoizpen-eskalatan egiteko urratsak egiten jakitea, laborategitik industriara.



2- Mikroorganismoek hainbat arlotan (elikadura, osasuna, ingurumena) egindako prozesu bioteknologikoak eta horiek industriarekin eta gizartearekin duten harremana ezagutzea.



3- Ezagutzak produktu bioteknologiko ezberdinen ekoizpenari aplikatzea.



IRAKASKUNTZA EMAITZAK

1- Hazkuntza- eta ekoizpen-inguruneen konposatuen eginkizuna ulertzen du.

2- Produktu bioteknologiko bat ekoizteko eta berreskuratzeko prozesu bat diseinatzeko gai da.

3- Prozesu bioteknologikoetan inplikatutako mikroorganismo nagusienak ezagutzen ditu.

4- Prozesu bioteknologiko nagusiak eta horiek hobetzeko aukerak ulertzen ditu.

Irakasgai-zerrendaToggle Navigation

EGITARAU TEORIKOA

1. Mikroorganismo bioteknologia-prozesu baten garapena. Ekoizpen-prozesu baten etapak.

2. Industriako hazkuntza-medioen diseinua.

3. Inokuluaren garapena prozesu industrialetan.

4. Esterilizazioa.

5. Instalazioak eta ekipamenduak. Biorreaktore motak eta haien funtzionamendua.

6. Produktuak berreskuratzea.

7. Prozesu bioteknologiko mikrobiarrak elikagaien industrian. Hartzidura laktikoa, hartzidura alkoholikoa, azetogenesia, elikagai-gehigarriak eta proteina unizelularra.

7. Disolbatzaile organikoak. Bioerregaiak.

8. Metabolito primarioak lortzeko prozesu bioteknologiko mikrobiarrak.

9. Prozesu bioteknologiko mikrobiarrak industria farmazeutikoan. Antibiotikoen, esteroideen, proteina terapeutikoen, txertoen eta hormonen ekoizpena.

10. Beste prozesu bioteknologiko mikrobiar batzuk. Biomeatzaritza, bioeraldaketak, bioerremediazioa.



EGITARAU PRAKTIKOA

1. Ardogintza

2. Jogurta egitea

3. Ozpina egitea

4. Antibiotikoen ekoizpena.

5. Antibiotikoekiko sentikortasun-probak. Antibiograma.

MetodologiaToggle Navigation

Eskola teorikoak eta laborategiko praktikak konbinatuko dira.

Talde lanetan oinarritutako mintegiak egingo dira.

Sektoreko enpresak bisitatuko dira.

Ebaluazio-sistemakToggle Navigation

ETENGABEKO EBALUAKETA

1) Idatzizko azterketa, garapen-galderekin. Erantzunak zuzenak eta landuak izatea baloratuko da. Azken kalifikazioaren % 50a.

2) Laborategiko eta landa praktikak. Nahitaezko asistentzia eta idatzizko azterketa. Etengabeko ebaluazioa eta azterketa. Azken kalifikazioaren % 30a.

3) Mintegiak. Planteatutako problemak ebazterakoan aktiboki parte hartzea eta zuzentasuna baloratuko da. Azken kalifikazioaren % 20a.



AZKEN EBALUAZIOA

Ikasleek eskubidea izango dute azken ebaluazio bidez ebaluatuak izateko. Eskubide hori baliatzeko, ikasleak etengabeko ebaluazioari uko egiten diola jasotzen duen idatzi bat aurkeztu beharko dio irakasgaiaren ardura duen irakasleari, eta horretarako, bederatzi asteko epea izango du lauhilekoa hasten denetik kontatzen hasita. Kasu honetan bukaerako proba bakarra (idatzitako azterketa) egingo zaio, irakasgaiko jakintzak eta gaitasunak bereganatu dituela egiazta dezan. Proba horrek irakasgaiko notaren %100 balio izango du.





Irakasgaiko ebaluazio probetan ikasleek debekatuta izango dute liburuak, oharrak edo apunteak erabiltzea, baita tresna edo gailu telefoniko, elektroniko, informatiko edo bestelakoak erabiltzea ere. Bakarrik baimentzen da kalkulagailua eramatea. Jokabide makur eta iruzurrezkoren bat gertatzekotan, UPV/EHUko ebaluazio probetan eta lan akademikoetan jokabide makur eta iruzurrezkoak eragozteari eta etika akademikoari buruzko protokoloan zehazten dena aplikatuko da.



DEIALDIARI UKO EGITEA

Azterketen data ofizialaren probara ez etortzeak dakar automatikoki deialdiari uko egitea eta ez aurkeztearen kalifikazioa.



Osasun baldintzak irakasgaian matrikulatutako ikaslego osoaren edo ikasle batzuen ebaluazioa arestian deskribatutako baldintzetan egitea ahalbideratuko ez balu, Errektoretzak emandako, eta indarrean dauden, ebaluazioaren jarraibideak beteko dira.

Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation

Laborategiko mantala, txostena, errotulagailu iraunkorra.

BibliografiaToggle Navigation

Oinarrizko bibliografia

- Okafor N. (2007) Modern industrial microbiology and biotechnology. Science Publishers.

- Waites MJ, NL Morgan, JS Rockey, G Hington. (2001) Industrial Microbiology. An Introduction. Blackwell Science, Oxford.

- Thieman J, Palladino MA, (2010). Introducción a la Biotecnología. 2º edición. Pearson.

- Madigan MT (2015). Brock, Biología de los microorganismos. 14a edición. Pearson Educación.

- Baltz RH ,Demain AL, Davies JE. (2010). Manual of industrial Microbiology and Biotechnology. 3rd edition. ASM Press.

- Lee Y (2013) Microbial biotechnology: principles and applications. 3rd edition. Word Scientific Pub.

- Leveau JY, M Bouix. (2000) Microbiología industrial: Los microorganismos de interés industrial. Acribia. Zaragoza.

- Ratledge C, Kristiansen B. (2006) Basic Biotechnology. 3rd edition. Cambridge Univ. Press.

- Renneberg R (2019). Biotecnología para principiantes (electrónico). Editorial Reverte.

- Satyanarayana T, Kunze G. (2009). Yeast Biotechnology: diversity and applications. Springer.

Gehiago sakontzeko bibliografia

- Baglio E. (2014) Chemistry and Technology of Yoghurt Fermentation. Springer.
- Bamforth CW. (2006) Brewing: New technologies. Woodhead, Cambridge.
- Briggs DE, Boulton CA, Brookes PA, Stevens R. (2004) Brewing: Science and Practice. Woodhead Publishing
- Eibl D, Eibl E(2014) Disposable Bioreactors II. Springer.
- El-Mansi EMT, Bryce CFA, Demain AL, Allman AR. (2007) Fermentation microbiology and biotechnology. 2nd edition. Taylor and Francis.
- Glick BR, Pastten CL. (2015) Molecular Biotechnology: Principles and Applications of Recombinant DNA. 5th edition. ASP Press
- Hui YH, Goddik LM, Hansen AS, Josephsen J, Nip WK.(2004) Handbook of food and beverage fermentation technology. Marcel Dekker.
- Pires E, Brányik T. (2015). Biochemistry of Beer Fermentation. Springer.
- von Wright A, Salminen S, Ouwehand AC. (2004) Lactic Acid Bacteria: Microbiological and Functional Aspects. 3rd edition. Marcel Dekker.
- Scragg A (2005) Environmental Microbiology (2nd ed.) Oxford University Press.
- Singh Jr. VP, Stapleton RD.(2002) Biotransformations: Bioremediation Technology for Health and Environmental Protection. Elsevier Science Ltd.
- Spencer JFT, Ragout de Spencer AL. (2001) Food Microbiology Protocols. Humana Press.
- Tkacz JS, Lange L (2004) Advances in Fungal Biotechnology for Industry, Agriculture, and Medicine. Springer.

Aldizkariak

Biotechnology Advances
Biotechnology Annual Review
Critical Reviews in Biotechnology
Current Opinion in Biotechnology
Journal of Biotechnology
Microbial Biotechnology
Microbiology today
Nature Biotechnology
The scientist
Trends in Biotechnology

5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation

  • ABAD DIAZ DE CERIO, ANA
  • ANTORAN DIAZ, AITZIBER
  • REMENTERIA RUIZ, AITOR DOMINGO

TaldeakToggle Navigation

01 Teoriakoa (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
16-23

13:00-14:00

16-29

12:00-13:00

24-29

12:00-13:00

Irakasleak

01 Mintegia-2 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
24-28

12:00-13:00

Irakasleak

01 Mintegia-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
19-23

12:00-13:00

Irakasleak

01 Laborategiko p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
22-24

15:00-19:00

Irakasleak

01 Laborategiko p.-2 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
22-24

15:00-19:00

Irakasleak

01 Landa p.-2 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
22-22

08:30-11:30

14:00-15:00

Irakasleak

01 Landa p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
20-20

08:30-11:30

14:00-15:00

Irakasleak