XSLaren edukia
Kimika Fisikoa
- Ikastegia
- Farmazia Fakultatea
- Titulazioa
- Elikagaien Zientzia eta Teknologiako Gradua
- Ikasturtea
- 2022/23
- Maila
- 1
- Kreditu kopurua
- 6
- Hizkuntzak
- Gaztelania
- Euskara
IrakaskuntzaToggle Navigation
Irakaskuntza mota | Ikasgelako eskola-orduak | Ikaslearen ikasgelaz kanpoko jardueren orduak |
---|---|---|
Magistrala | 36 | 54 |
Gelako p. | 9 | 13.5 |
Laborategiko p. | 12 | 18 |
Ordenagailuko p. | 3 | 4.5 |
Irakaskuntza-gidaToggle Navigation
HelburuakToggle Navigation
GAITASUN ESPEZIFIKOAK
Ikaslea gai izan behar da:
G.E.1 Fisikokimikaren lan metodoak erabiliz, laborategiko prozedurak aurrera eramateko eta elikagaien ezaugarriak ulertzeko.
G.E.2.Prozesu kimiko eta fisikoetan gertatzen diren energia aldaketak eta hauek elikagaien teknologia arloarekin dituzten loturak azaltzeko.
G.E.3.Sistemen egoera deskribatzeko erabiltzen diren magnitude termodinamikoak balioztatzen, osagai bakarreko edo/eta anizkoitzeko sistemetan gertatzen diren aldaketa fisikoak eta oreka egoerak aurresateko; fase-diagramak lortu eta erabiltzen jakitea.
G.E.4.Gainazal fenomenoen oinarrizko kontzeptoak sailkatu eta balioztatu, elikagaien eta hauen prozesaketan gertatzen diren jokabideak azaldu ahal izateko.
G.E.5.Prozesu kimikoen abiadurari buruz oinarrizko kontzeptuak eta beregan eragina duten faktoreak ezagutzea.
ZEHARKAKO GAITASUNAK
Ikaslea gai izan behar da:
Z.G.1. Bibliografia iturrietatik jasotako informazioa bilatu, hautatu eta interpretatzeko gai izatea.
Z.G.2. Problema zehatzen inguruko datu esperimentalak bildu eta jasotako jakintzaren arabera interpretatzen jakiteko gaitasuna garatzea.
Z.G.3. Idatziz, hizkuntza akademiko eta zientifiko zuzenak erabiliaz, komunikatzeko, informazioa sintetizatzeko eta ondorioak adierazteko.
IKASGAIAREN IKASTE-EMAITZAK
I.E.1. Pozesu kimikoak deskribatzen dituzten magnitude termodinamikoak ezagutzen ditu.
I.E.2. Prozesu kimikoen berezkotasuna aurreikusten du potentzial termodinamikoetan oinarrituta.
I.E.3. Elikagaien prozesuetan trukatutako beroa zein den ezagutzen du eta bere balioa determinatzen du.
I.E.4. Ezaugarri molar partzialak eta nahasteen magnitude termodinamikoak erabiltzen ditu nahasteak deskribatzeko.
I.E.5. Propietate koligatioak erabiliaz, elikagaien purutasuna eta ezpurutasun konposatuen masa molarrak, kalkulatzen ditu.
I.E.6. Datu esperimentalak erabiliaz, osagai bakarreko eta anizkoitzeko sistemen fase diagramak egiten eta interpretatzen ditu.
I.E.7. Fase diagramak erabiliaz, faseen arteko orekak eta faseen egonkortasuna aurresaten du.
I.E.8. Erreakzio kimikoen konstante termodinamikoa kalkulatzen du eta Gibbs-en eneriga askerekin erlazionatzen du.
I.E.8. Datu esperimentalak erabiliaz, abiadura legea eta abiadura koefizienteak kalkulatzen ditu.
I.E.10. Erreakzio-abiadura tenperaturarekin erlazionatzen du eta Arrhenius-en Legea erabiltzen du.
I.E.11. Erreakzio globala eta erreazkio mekanismoa desberdintzen ditu.
I.E.12. Errreakzio mekanismoak aztertzeko egoera geldikorraren hurbilketa eta etapa geldoaren hurbilketa aplikatzen ditu.
I.E.13. Katalisi motak ezagutzen ditu eta katalisi entzimatikoaren Michaelis-Menten mekanismoa ebazten du behaketa esperimentalei erantzuna emateko.
I.E.14. Adsortzio-azalerak determinatzen ditu.
Irakasgai-zerrendaToggle Navigation
PROGRAMA TEORIKOA
1.GAIA: FISIKOKIMIKA.
Fisikokimikaren helburua eta garapena.
Lan-metodoak.
Honen aplikazioak elikagaietan eta hauen prozesaketan.
2. GAIA: ZINETIKA KIMIKOA: ERREAKZIO KIMIKOEN ABIADURA
Erreakzio-abiadura. Abiadura-ekuazioa. Erreakzio ordenak. Abiadura-ekuazioen ebazpen esperimentala.
3. GAIA: ZINETIKA KONPLEXUA
Erreakzio-mekanismoak.
Egoera geldikorraren hurbilketa. Pauso geldoaren hurbilketa.
Teoria zinetikoak.
4. GAIA: ERREAKZIO ABIADURAN ERAGITEN DUTEN FAKTORAK
Abiaduraren menpekotasuna tenperaturarekiko. Arrhenius-en ekuazioa.
Katalisia: katalisi homogenea, heterogeneoa eta entzimatikoa.
5.GAIA: TERMODINAMIKA SISTEMA ERREAKZIONATZAILETAN: ERREAKZIO KIMIKOEN ENERGIA.
Oinarrizko kontzeptuak: sistema termodinamikoak, egoera funtzioak, lana eta beroa.
Termodinamikaren lehen Printzipioa. Presio eta bolumen konstanteko prozesuak. Entalpia. Bero-ahalmena.
Termokimika: Erreakzio-beroa. Erreakzio-beroen neurketa esperimentala eta determinazioa. Kalorimetria.
6. GAIA: ESPONTANEOTASUNA ETA OREKA.
Termodinamikaren bigarren printzipioa: entropia.
Oreka termodinamikoa. Prozesu espontaneoa eta oreka.
Potentzial termodinamikoak. Gibbs-en energia askea. Oreka kimikoa.
Nahasteen deskribapen termodinamikoa: Ezaugarri molarrak eta molar partzialak.
7 GAIA: FASE OREKA OSAGAI BAKARREKO SISTEMETAN
Sistema, fase, osagai eta Gibbs-en Faseen araua.
Fase diagrama: kontzeptua eta informazio ekarpena.
Osagai bakarreko sistemen fase oreka.
8 GAIA: DISOLUZIOAK
Disoluzio idealak: Raoult-en legea. Henry-ren Legea.
Disoluzio ez idealak: aktibitate koefizientea.
Disoluzioen ezaugarria koligatiboak: Lurrun presioaren urripena; Gorapen ebuiloskopikoa; Urripen krioskopikoa; Osmosia.
9 GAIA: FASE OREKA SISTEMA BITAR ETA HIRUTARRETAN.
Fase oreka sistema bitarretan: likido-lurrun oreka, likido-likido oreka eta solido-likido oreka.
Fase oreka sistema hirutarretan: banaketa legea. Likido-likido oreka.
10. GAIA: OREKA KIMIKOA
Oreka konstantea.
PROGRAMA PRAKTIKOA
TERMODINAMIKA KIMIKOA
- Kalorimetria: bero ahalmenaren ebazpen esperimentala. Erreakzio kimiko batean askatzen/xurgatzen den beroaren determinazio esperimentala.
- Azido sendo eta base sendoen arteko neutralizazio beroaren determinazioa esperimentala.
NAHASTEAK ETA FASE OREKA
- Masa molarraren determinazioa: Rast-en Metodoa
- Banaketa-koefizientearen determinazioa
- Disolbagarritasun-diagrama: Hiru osagaiko sistema likidoa
ZINETIKA KIMIKOA
- Erreakzio kimiko baten ikerketa zinetikoa
MetodologiaToggle Navigation
-Azalpenezko-klase irekiak eta partaidetza bultzatzen dituztenak, kontzeptuei buruzko galderak aurkeztuko dira denon artean eztabaidatzeko.
- Gelako praktiketan ariketa eta galdera praktikoak egingo dira.
- Tutoretza orduak, Fakultateko web orrian agertzen direnak, irakasleak ikasleei zalantzak argitzeko izango dira.
-Plataforma-birtuala, e-gela, irakasleekin eta ikasleen artean harremanak izateko gunea, bai emailez edo sortutako zalantza foro desberdinak erabiliz. e-Gelan klasean landuko den materiala, ariketak, bideoak eta irakurtzeko materiala egongo dira eskuragarri.
- Laborategiko praktikak hasi baino lehen ikasleek praktikeen gidoiak irakurri beharko dituzte. Bukatzean datu esperimentalen tratamendua web orrialde batzuk erabilita egingo dituzte.
Ebaluazio-sistemakToggle Navigation
EBALUKETA JARRAIA: Jarraia % 40 eta azterketa globala % 60
EBALUAKETA JARRAIA: ariketak % 20. Laborategiko praktikak: % 20. Idatzizko azterketa finala: % 60.
EBALUAKETA FINALA: laborategiko praktikak: % 20. Idatzizko azterketa finala: % 80.
Ebaluazio jarraian zein azken ebaluazioan, laborategiko praktiken zatia gainditu behar da.
Uko egiteak: indarrean dagoen araudiaren arabera.
Ebaluazio ez-presentziala: ebaluazio presentzialaren argibideak jarraituz egingo da, eta Campus Birtualean eskuragarri dauden tresna teknikoak erabiliko dira.
OHIKO DEIALDIARI UKO EGITEKO:
Ikaslea ez bada azken probara aurkezten ebaluazio deialdiari uko egin diola ulertuko da, "Ez Aurkeztua" jarriko zaio.
Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation
KALGULAGAILUA.
LABORATEGIKO BATA eta BETAURREKOAK
Paper milimetratua
BibliografiaToggle Navigation
Oinarrizko bibliografia
1. Peter Atkins, Julio de Paula "Elements of Physical Chemistry" ( 6ª Edición ) Oxford University Press (2013).
2. Peter Atkins, Julio de Paula "Química Física" Ed. Panamericana (2008).
3. Ira N. Levine "Fisicoquímica" Volumen I. ( 5ª Edición ) McGraw-Hill / Interamericana de España S.A. (2004).
4. Ira N. Levine "Fisicoquímica" Volumen II. ( 5ª Edición ) McGraw-Hill / Interamericana de España S.A. (2004).
5. R. J. Silbey, R. A. Alberty "Kimika Fisikoa" Euskal Herriko Unibertsitatea (2006)
6. J. M. Elortza "Termodinamika Makroskopikoa" UEU (1991)
Gehiago sakontzeko bibliografia
1. P. Walstra "Physical Chemistry of Foods" CRC Press (2003).
2. J. Coupland "An introduction to the Physical Chemistry of Food" Springer (2014).
3. C. Ritzoulis "Introduction to the Physical Chemistry of of Foods" CRC Press (2013).
4. E. Goikoetxea Osés "Sukaldaritza-teknologikoa" UEU (2010).
5. M. Díaz Peña; A. Roig Muntaner; "Química Física (1)" (2ª Edición); Alhambra Universidad (1988).
6. M. Díaz Peña; A. Roig Muntaner; "Química Física (2)" (2ª Edición); Alhambra Universidad (1988).
7. Gilbert W. Castellan; "Fisicoquímica" (2ª Edición); Addison Wesley Longman (1998).
8. Gordon M. Barrow; "Química Física (1)" ( 4ª Edición ) Editorial Reverté S.A. (1988).
9. Gordon M. Barrow; "Química Física (2)" ( 4ª Edición ) Editorial Reverté S.A. (1988).
Aldizkariak
Journal Chemical Education (https://pubs.acs.org/journal/jceda8)
Chemistry Education Research and Practice
5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation
- AVELLANAL ZABALLA, EDURNE
- FORMOSO ESTENSORO, ELENA
- GARCIA PARA, ERNESTO
- AVELLANAL ZABALLA, EDURNE
- FORMOSO ESTENSORO, ELENA
- SARACIBAR RUIZ DE OCENDA, AMAIA
TaldeakToggle Navigation
16 Teoriakoa (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
19-19 | 17:00-18:00 | ||||
19-24 | 17:00-18:00 | ||||
19-25 | 17:00-18:00 | ||||
20-32 | 17:00-18:00 | ||||
23-23 | 17:00-18:00 | ||||
26-26 | 17:00-18:00 | ||||
27-27 | 17:00-18:00 | ||||
28-29 | 17:00-18:00 | ||||
31-32 | 17:00-18:00 | ||||
33-34 | 17:00-18:00 | 17:00-18:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
16 Gelako p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
20-23 | 18:00-19:00 | ||||
25-26 | 16:00-17:00 | ||||
31-31 | 17:00-18:00 | ||||
33-34 | 17:00-18:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA
16 Laborategiko p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
26-26 | 09:30-12:30 | 09:30-12:30 | 09:30-12:30 | 09:30-12:30 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
16 Laborategiko p.-2 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
25-25 | 09:30-12:30 | 09:30-12:30 | 09:30-12:30 | 09:30-12:30 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
16 Ordenagailuko p.-1 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
25-25 | 15:00-18:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
16 Ordenagailuko p.-2 (Gaztelania - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
25-25 | 09:30-12:30 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Teoriakoa (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
19-20 | 18:00-19:00 | ||||
19-21 | 18:00-19:00 | ||||
19-23 | 16:00-17:00 | ||||
20-24 | 18:00-19:00 | ||||
22-24 | 15:00-16:00 | ||||
24-24 | 15:00-16:00 | ||||
25-26 | 16:00-17:00 | ||||
25-32 | 16:00-17:00 | ||||
27-34 | 16:00-17:00 | ||||
32-32 | 14:30-15:30 | ||||
33-34 | 16:00-17:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Gelako p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
25-25 | 15:00-16:00 | ||||
26-26 | 15:00-16:00 | 15:00-16:00 | |||
27-27 | 15:00-16:00 | ||||
29-29 | 16:00-17:00 | ||||
31-31 | 16:00-17:00 | ||||
32-34 | 16:00-17:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
- Gela 1.3. - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Laborategiko p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
28-28 | 10:00-13:00 | ||||
29-29 | 10:00-13:00 | 10:00-13:00 | 10:00-13:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Laborategiko p.-2 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
31-31 | 10:00-13:00 | 10:00-13:00 | 10:00-13:00 | 10:00-13:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Ordenagailuko p.-1 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
28-28 | 10:00-13:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA
46 Ordenagailuko p.-2 (Euskara - Arratsaldez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak
Asteak | Astelehena | Asteartea | Asteazkena | Osteguna | Ostirala |
---|---|---|---|---|---|
31-31 | 10:00-13:00 |
Irakasleak
Ikasgela(k)
- . - FARMAZIA FAKULTATEA