Bromatology25123
- Centre
- Faculty of Pharmacy
- Degree
- Bachelor's Degree in Human Nutrition & Dietetics
- Academic course
- 2023/24
- Academic year
- 2
- No. of credits
- 9
- Languages
- Spanish
- Basque
- Code
- 25123
TeachingToggle Navigation
Teaching guideToggle Navigation
Description and Contextualization of the SubjectToggle Navigation
DESKRIBAPEN OROKORRA
Irakasgaiak nutrizionista batek elikagaien inguruan izan behar dituen ezagutza orokorrak biltzen ditu. Irizpide legalak, nutrizionalak, teknologikoak edo ekoizpenekoak kontuan izanda sailkatzen dira elikagaiak, naturalak zein eraldatuak. Giza kontsumorako egokitasuna izan dezaten elikagaiek bete beharreko ezaugarriak (nutrizionalak eta bestelakoak) zehazten dira. Elikagai bakoitzaren ekarpen nutrizionala zehazteko asmoz hauen egitura makro eta mikroskopikoa deskribatzen da. Ikaslea oinarrizko teknika analitiko bromatologikotan gaitzen da.
Skills/Learning outcomes of the subjectToggle Navigation
1.- Elikagaiak, bakarka edo taldeka, lehengai edo eraldaturiko produktu gisa definitu, identifikatu eta sailkatu/katalogatu ahal izatea.
2.- Elikagaien egitura (makro eta mikroskopikoak) eta osagaiak eskematizatzeko eta hauei funtzionaltasuna ezartzeko gauza izatea.
3.- Elikagaien konposizioa eta tratamendua kontuan izanda, elikagaien nutrizio-balioa ezartzeko gauza izan.
4.- Giza-kontsumorako egokitasuna praktikotasunaz neurtzea ahalbidetzen duten teknika analitikoak aplikatzeko gai izatea.
5.- Tresna eraginkorrenak (bibliografia, sarea) rehabilita, landutako kontzeptuei buruzko kalitatezko informazioa lortzeko gai izan.
Theoretical and practical contentToggle Navigation
1. DEFINIZIO GARRANTZITSUAK
2. ELIKAGAIEN OSAGAIAK
3. ELIKADURA-KALITATEA ETA SEGURTASUNA.
a. ELIKAGAIEN HONDATZEA
b. TOXIKOTASUNA
c. KONTSERBAZIOA
d. ELIKADURA-LEGEGINTZA
4. ELIKAGAI TALDEAK
a. HARAGIA
b. ARRAINA
c. ARRAUTZA.
d. ESNEA
e. LABOREAK
f. LEKALEAK
g. BARAZKIAK, FRUTAK, TUBERKULUAK ETA PERRETXIKOAK
h. FRUITU LEHORRAK
i. OLIO ETA GANTZAK
j. AZUKRE ETA GOZOGARRIAK
k. EDARIAK
5. PRESTATUTAKO JANARIA
6. DISEINUZKO ELIKAGAIAK
MethodologyToggle Navigation
Eskola teorikoen bitartez azalduko dira gaiak eta hauetan sokontzen duten beste gai batzuk proposatuko dira taldeko edo banakako lan baten ikasleek garatu dezaten. Lan hori taldeka gelan aurkeztuko da sortzen diren galderei erantzuna emanez.
Laborategiko praktiketan hainbat arazo praktiko azalduko dira eta plateaturiko galderei erantzun beharko da txosten baten.
Assessment systemsToggle Navigation
- Continuous Assessment System
- Final Assessment System
- Tools and qualification percentages:
- Written test to be taken (%): 70
- Realization of Practical Work (exercises, cases or problems) (%): 10
- Team projects (problem solving, project design)) (%): 10
- Exhibition of works, readings ... (%): 10
Ordinary Call: Orientations and DisclaimerToggle Navigation
Idatzitako azterketaren nota amaierakoaren %70 balio du eta derrigorrez gainditu behar da (gutxienez 3.5 aterata)
Taldeko lana eta aurkezpenak amaierako notaren %20 balio du.
Praktiketako txostena amaierako notaren %10 balio du.
Extraordinary Call: Orientations and DisclaimerToggle Navigation
Los alumnos y alumnas que alcancen convocatoria extraordinaria podrán acordar con el profesor el tipo de evaluación a seguir. No será obligatorio volver a asistir a las clases teóricas y prácticas y se podrá elegir si se mantiene la nota de los trabajos realizados previamente o se opta por la calificación única de examen final.
Compulsory materialsToggle Navigation
Praktiketarako: praka luzeak, oinetako itxiak, laborategirako amantala, praktika protokoloa, idazteko materiala,kalkulagailua.
BibliographyToggle Navigation
Basic bibliography
- Bittor Rodríguez; Edurne Simon Magro. BROMATOLOGIA. Ehuyar (2007)
- VM Rodriguez, E Simon. Bases de la alimentación Humana. Netbiblo (2008)
- José Bello Gutiérrez. Ciencia Bromatológica. Principios generales de los alimentos. Diaz de Santos Argitaletxea. Madril (2000)
- Potter, Hotchkiss. Ciencia de los alimentos. Acribia argitaletxea. Zaragoza (1999)
- P. Fellows. Tecnología del procesado de los alimentos: principios y prácticas. Acribia argitaletxea. Zaragoza (1994)
- TP Coultate. Manual de química y bioquímica de los alimentos. Acribia argitaletxea. Zaragoza (1998)
- IJ Larrañaga, JM Carballo, MM Rodríguez eta JA Fernández. Control e Higiene de los Alimentos. McGraw-Hill argitaletxea. Madril (2004)
- Código Alimentario Español y disposiciones complementarias. 6. edizioa. Tecnos argitaletxea. Madril (2003)
In-depth bibliography
- R. Carl Hoseney. Principios de ciencia y tecnología de los cereales. Acribia argitaletxea. Zaragoza (1991)
- D.K. Salunkhe eta S.S. Kadam (argit.). Tratado de ciencia y tecnología de las hortalizas. Acribia argitaletxea. Zaragoza (2004)
- A. Ruiter. El pescado y los productos derivados de la pesca: composición, propiedades nutritivas y estabilidad. Acribia argitaletxea. Zaragoza (1999)
- AH Varnam eta JP Sutherland (argit). Leche y productos lácteos. Tecnología, química y microbiología. Acribia argitaletxea. Zaragoza (1994)
- Erich Lück. Conservación química de los alimentos. Acribia argitaletxea. Zaragoza (1981)
- James F. Price eta Bernard S. Schweigert. Ciencia de la carne y de los productos carnicos. Acribia argitaletexea. Zaragoza (1994)
- G. Lopez de la Torre eta B.M. Carballo García. Manual de bioquimica y tecnologia de la carne. A. Madrid Vicente Argitaletxea. Madril (1991)
Journals
European Food Research and Technology
Food Science and Technology
Journal of Food Science
Journal of Food Science and Technology
SUSTRAI
Alimentaria
Web addresses
http://www.aesa.msc.es/aesa/web/AESA.jsp
http://www.who.int/ipcs/food/jecfa/en/
http://www.calidadalimentaria.com/
http://www.consumaseguridad.com/
http://www.consumer.es/
http://www.osasun.ejgv.euskadi.net/r52-478/es/contenidos/informacion/sanidad_alimentaria/es_1247/alimentaria_c.html
http://europa.eu/eur-lex/es/consleg/reg/es_register_036059.html
http://www.codexalimentarius.net/web/index_es.jsp
http://www.elika.net/home_e.asp
Examining board of the 5th, 6th and exceptional callToggle Navigation
- MIRANDA GOMEZ, JONATAN
- PORTILLO BAQUEDANO, MARIA PUY
- RODRIGUEZ RIVERA, VICTOR MANUEL
GroupsToggle Navigation
01 Teórico (Spanish - Mañana)Show/hide subpages
Weeks | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday |
---|---|---|---|---|---|
2-13 | 09:00-10:00 (1) | 09:00-10:00 (2) | 09:00-10:00 (3) | 09:00-10:00 (4) | |
4-5 | 09:00-10:00 (5) | ||||
7-8 | 09:00-10:00 (6) | ||||
9-9 | 10:00-11:00 (7) | ||||
14-16 | 09:00-10:00 (8) | 09:00-10:00 (9) | 09:00-10:00 (10) | 09:00-10:00 (11) |
Teaching staff
Classroom(s)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (1)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (2)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (3)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (4)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (5)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (6)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (7)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (8)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (9)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (10)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (11)
01 Applied classroom-based groups-1 (Spanish - Mañana)Show/hide subpages
Weeks | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday |
---|---|---|---|---|---|
3-3 | 09:00-10:00 (1) | ||||
4-5 | 10:00-11:30 (2) | ||||
8-8 | 10:00-12:00 (3) |
Teaching staff
Classroom(s)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (1)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (2)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (3)
01 Applied laboratory-based groups-1 (Spanish - Mañana)Show/hide subpages
Weeks | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday |
---|---|---|---|---|---|
6-6 | 15:00-18:00 (1) | ||||
7-7 | 15:00-19:00 (2) | 15:00-19:00 (3) | 15:00-19:00 (4) | 15:00-19:00 (5) | 15:00-18:30 (6) |
Teaching staff
Classroom(s)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (1)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (2)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (3)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (4)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (5)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (6)
31 Teórico (Basque - Mañana)Show/hide subpages
Weeks | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday |
---|---|---|---|---|---|
2-16 | 09:00-10:00 (1) | 09:00-10:00 (2) | 09:00-10:00 (3) | 09:00-10:00 (4) | |
8-8 | 10:00-12:00 (5) | ||||
11-12 | 09:00-11:00 (6) |
Teaching staff
Classroom(s)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (1)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (2)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (3)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (4)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (5)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (6)
31 Applied classroom-based groups-1 (Basque - Mañana)Show/hide subpages
Weeks | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday |
---|---|---|---|---|---|
3-3 | 09:00-10:00 (1) | ||||
4-5 | 09:00-10:00 (2) | ||||
6-6 | 09:00-10:00 (3) | ||||
7-8 | 09:00-10:00 (4) | ||||
10-10 | 13:00-14:00 (5) |
Teaching staff
Classroom(s)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (1)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (2)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (3)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (4)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (5)
31 Applied laboratory-based groups-1 (Basque - Mañana)Show/hide subpages
Weeks | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday |
---|---|---|---|---|---|
8-8 | 15:00-19:30 (1) | 15:00-19:30 (2) | 15:00-19:30 (3) | 15:00-19:30 (4) | 15:00-19:30 (5) |
Teaching staff
Classroom(s)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (1)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (2)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (3)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (4)
- . - FACULTAD DE FARMACIA (5)