Eduki publikatzailea

PROCAYSEAL

Datu orokorrak

Kokapena
Lascaray Ikergunea
Farmazia Fakultatea
Ikertzaile nagusia
María Dolores Guillén Lorén
Doktore kopurua
8
Osakide kopurua
11
Posta elektronikoa
mariadolores.guillen@ehu.eus
Web orria
(Beste leiho bat zabalduko du) http://www.ehu.es/procayseal

Osakideak

  • María Dolores Guillén Lorén
  • María Luisa Ibargoitia Isasi-Isasmendi
  • Maria José Manzanos Arnaiz
  • Patricia Sopelana Garay
  • Ainhoa Ruiz Aracama
  • Encarnación Goicoechea Osés
  • Andrea Martínez Yusta
  • Bárbara Nieva Echeverría

Ikerketa-ildoak

  1. Elikagaik kez eta ke aromaz keztatzea. Ke aromen kalitatea eta segurtasuna.
  2. Hidrokarburo Aromatiko Poliziklikoak (HAPs) elikagaietan.
  3. Olio esentzialen osaera eta jarduera antioxidatzailea, landare aromatikoen aterakinak, espeziak eta aromak.
  4. Elikagaien aroma aztertzea beren osagai lurrunkorren bitartez.
  5. Gantz, olio eta elikadura lipidoen karakterizazioa, espektroskopia eta kromatografia tekniken bidez. Metodologia berriak garatzea.
  6. Gantz, olio eta elikadura lipidoak degradatzeko prozesuak. Alfa aldehido oxigenatuak, beta-intsaturatu genotoxikoak eta zitotoxikoak elikagaietan.
  7. Elikagaien frijitzea eta Maillarden erreakzioa. Frijitzeko erabilitako olioen kalitatea eta segurtasuna. Prozesatze baldintzen, olioaren izaeraren eta elikagaiaren osaeraren eragina.
  8. Omega-3 azilo poliintsaturatu taldeekin eta osagai "antioxidatzaileekin" aberastutako elikagaien oxidazio-egonkortasunaren azterketa. Elikagai horien segurtasuna.
  9. In vitro digestio gastrointestinaleko prozesua aztertzea. Elikadura aldetik interesgarriak diren lipido-konposatuen bioirisgarritasuna eta osagai toxikoen balizko sortzea digestio baldintzetan.
  10. Olioetan eta "basatia" etiketarekin saldutako arrainetan egondako iruzurra azkar detektatzea.

 

Transferentzia eta berrikuntza eskaintza

  • Zientzia-teknologia aholkularitza Elikagaien zientzia eta teknologiaren arloan, gure ikerketa-ildoen inguruan bereziki.
  • Laborategiko laguntza teknikoa Elikagaien zientzia eta teknologiari dagokionez, ondokoen inguruan bereziki:
    • Elikagaien kalitatea kontrolatzea, beren osaera batez ere
    • Elikagaien segurtasuna kontrolatzea, kutsatzaileen eta osagai toxikoen presentziari dagokionez.
    • Elikagaien aroma-profilari buruzko eta nahi ez ditugun zapore edo usainen jatorriari buruzko ikerketak.
    • Teknologiek elikagaien kalitatean eta segurtasunean duten eragina ebaluatzea.
  • I+D+b lankidetza proiektuak, PROCAYSEArako interesgarriak diren ildoen inguruan gehienbat.

 

Tresneria

  • Erresonantzia Magnetiko Nuklearra (Zerbitzu Orokorrak): funtsezko erreminta taldearentzat
  • Gas kromatografoak / Masa Detektagailuak (GC/MS)
  • Fourier Transfor Espektrofotometro Infragorria (IRTF)
  • Espektrofotometro Ikusgarria-Ultraviolet

Proiektu aipagarrienak

AGL2015-65450-R: Alimentos lipídicos enriquecidos en compuestos antioxidantes. Singularidades de sus procesos de oxidación ocurridos bajo condiciones oxidativas suaves y en digestión in vitro. Ekonomia eta Lehiakortasun Ministerioak finantzatua (MINECO). Hasiera data: 2016 Amaiera data: 2018.

 

PA16/02: Detección de fraudes en aceites vegetales comercializados en la Comunidad Autónoma del País Vasco. Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politika sailak finantzatua. Hasiera data: 2016 Amaiera data: 2017.

 

AGL2012-36466: La degradación lipídica en el procesado y digestión de alimentos y su inhibición. Mecanismos, marcadores y metabolitos. Ekonomia eta Lehiakortasun Ministerioak finantzatua (MINECO). Hasiera data: 2013 Amaiera data: 2016.