Eduki publikatzailea

HOLOFOOD: Irtenbide holistikoa animalientzako elikagaien ekoizpena hobetzeko, elikagaiaren, hesteetako mikroorganismoen eta animalien arteko elkarrekintza biomolekularrak deseraikiz, errendimendu-parametroei dagokienez.

HOLOFOOD website

Programa espezifikoa: Erronka sozialak: elikadura-segurtasun iraunkorra (SFS)
UPV/EHU: Onuraduna
UPV/EHU IP: Andone ESTONBA
Proiektuaren hasiera: 2019/01/01
Proiektuaren amaiera: 2022/12/31

Deskribapen laburra: Elikagaien ekoizpena optimizatzea enpresentzat interes komertziala izateaz gain, planetako biztanleria bederatzi mila milioira hurbiltzen ari denez, gizateriarentzat ere garrantzi kritikoa du. Animalientzako elikagaien ekoizpena optimizatu egin daiteke animaliei lotutako mikrobiomak modulatuz, elikagai-gehigarriak prebiotiko eta probiotiko gisa erabiliz. Aurretik garatutako elikagai-gehigarriek ez dituzte onartu mikrobioman eta organismo ostalarietan gehigarriek dituzten ekintza-bitarteko espezifikoak, eta, ondorioz, i) errendimendua ez da koherentea aurrekari genetiko desberdinak dituzten animalietan, eta ingurune desberdinetan hazten direnean, ii) elikagai-gehigarrien hobekuntza ez da eraginkorra eta garestia, eta iii) ez da oso litekeena konponbide optimoak aurkitzea ikuspegi holistikoagoa hartu gabe. HoloFoodek ikuspegi holistikoa du, elikagaiak ekoizteko sistemen eraginkortasuna hobetuko duena, aurrekari genetiko desberdinak dituzten eta hainbat ingurunetan hazitako animalietan elikagai-gehigarriek eragindako prozesu molekular eta fisiologikoak deszifratzean. Garrantzi kritikoa duten baserriko animalien bi sistema erabiliko ditugu, hala nola izokina eta oilaskoa, eta beren mikroorganismoen genoma, transkriptomas eta metabolomak ez ezik, mikrobiomak esparru holo-omiko berriaren barruan animalien genoma eta transkripzioekin nola elkarreragiten duen ere bereiziko dugu, errendimenduaren funtsezko indizeei eta animalien ongizateari dagokienez. Sortutako ezagutza dagoeneko ezarrita dauden produktuen elikagai-gehigarriak emateko estrategiak optimizatzeko erabiliko da. Estrategia horiek hondo genetikora eta animalien garapen-fasera egokituko dira, bai eta ekoizpen-ingurunera ere, ekoitzitako elikagaien kantitatea, kalitatea eta segurtasuna hobetzeko, bai eta elikagaien ekoizpenaren iraunkortasuna eta animalien ongizatea hobetzeko ere. HoloFoodek mikrobiomek elikagaien ekoizpenean duten garrantziaren kontzientzia sortzeko ere balioko du, bai eta enpresen eta mundu akademikoaren artean zubiak ezartzeko ere, zientzian oinarritutako estrategiak sustatzeko.