XSLaren edukia

Nutrizioa eta Bromatologia25270

Ikastegia
Farmazia Fakultatea
Titulazioa
Farmaziako Gradua
Ikasturtea
2023/24
Maila
3
Kreditu kopurua
7
Hizkuntzak
Gaztelania
Euskara
Kodea
25270

IrakaskuntzaToggle Navigation

Orduen banaketa irakaskuntza motaren arabera
Irakaskuntza motaIkasgelako eskola-orduakIkaslearen ikasgelaz kanpoko jardueren orduak
Magistrala4590
Gelako p.7.513
Laborategiko p.17.52

Irakaskuntza-gidaToggle Navigation

Irakasgaiaren Azalpena eta Testuingurua zehazteaToggle Navigation

DESKRIBAPENA

Giza Nutrizioak gure gorputzak elikagaien bitartez hartzen dituen nutrieneteen erabilera aztertzen du. Modu honetan erabilera honetan zerikusia duten ahoratze, liseriketa, xurgapen, garraiotze, banaketa, metabolizazio eta iraizte prozesuak aztertzen ditu. Bestetik zenbait taldeetako elikagai buruzko ezagutza lortzea helburua du Bromatologiak. Horretarako, elikagai taldeak, haien egitura-ezaugarriak, haien osagaien funtzionalitatea edo propietateak eta egitura biokimikoa definitzea eta horren araberako sailkapena landuko da irakasgaian. Azkenik, horrekin guztiarekin, eta aplikazioa gisa, elikagaien balio nutritiboari buruzko irizpideak zehaztea ere helburu du irakasgaiak.

BESTE IRAKASGAI BATZUEKIKO ERLAZIOA

Nutrizio eta Bromatologiako irakasgaia Farmazia Graduko beste irakasgai batzuekin zeharkako erlazio izan dezake. Horien artean Fisologia, Biologia Zelularra, Biokimika eta Anatomia topa ditzakegu besteak beste. Azpimarratzeko da ere irakasgai honek beste irakasgai batzuentzako ezagutzak finkatzen dituela, hala nola Nutrizioari buruzko Aholkularitza Botikan.

Gaitasunak / Irakasgaia Ikastearen EmaitzakToggle Navigation

GAITASUNAK

Osasuna eta gaixotasunaren prebentzioa sustatzeko jardueretan esku hartzea, banakoaren, familiaren eta komunitateen eremuan; osasun-gaixotasun prozesuaren ikuspegi orokortu eta lanbide anitzekoa izanda.

Aholku terapeutikoa ematea, farmakoterapia eta dietoterapian, bai eta elikagai eta nutrizioaren arloan ere, zeinek bere zerbitzuak eskaintzen ditueneko guneetan.

IRAKASKUNTZAREN EMIATZAK



1. Elikagaiak eta elikagai taldeak (lehengaiak eta amaierako produktuak) definitzen, identifikatzen, eta sailkatzen jakitea

2. Elikagaien eta hauen osagaien mikroegitura ezagutzea

3. Elikagaien aldaketa kimikoak eta biokimikoak kontserbazio sistemekin erlazionatzea

4. Nutrienteen eta dietako beste konposatuen funtzioak, gomendioak ezagutzea

Eduki teoriko-praktikoakToggle Navigation

EGITARAU TEORIKOA



1. Gaia Sarrera: definizioak eta oinarrizko kontzeptuak



I UNITATEA: BROMATOLOGIA

2. Gaia Haragia eta haragikiak

3. Gaia Arrain eta itsaskiak

4. Gaia Esnea eta esnekiak

5. Gaia Zerealak

6. Gaia Lekaleak

7. Gaia Barazkiak, frutak, tuberkuluak eta perretxikoak

8. Gaia Olioak eta gantzak

9. Gaia Azukre eta gozogarriak

10. Gaia Edariak

11. Gaia Bestelako produktuak



II UNITATEA: NUTRIZIOA

12. Gaia Nutrizioaren oinarri fisiologikoak eta biokimikoak

13. Gaia Karbohidratoak

14. Gaia Lipidoak

15. Gaia Proteinak

16. Gaia Bitaminak

17. Gaia Mineralak

18. Gaia Ura

19. Gaia Zuntza

20. Gaia Alkohola



III UNITATEA: ELIKADURA OREKA

21. Gaia Oreka energetikoa

22. Gaia Elikadura anitza eta orekatuaren oinarriak

MetodologiaToggle Navigation

Aurrez aurreko ikaskuntza bermatuko da talde osoan.

Ebaluazio-sistemakToggle Navigation

  • Azken Ebaluazioaren Sistema
  • Kalifikazioko tresnak eta ehunekoak:
    • Garatu beharreko proba idatzia (%): 70
    • Praktikak egitea (ariketak, kasuak edo buruketak) (%): 20
    • Banakako lanak (%): 10

Ohiko Deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation

Ebaluazio metodoa jarria izango da. Ebaluaketa sistemaren ezaugarriak hauek izango dira:

-Praktikak egiteak eta bere ebaluazioak nota orokorraren %20 suposatuko du (derrigorrezko jarduera). Praktiken ebaluazioa, lauhilabetearen 11. astean da.

- Hausnarketa bultzatzeko bi galdera sorta. Galdera sorta bakoitzak 10 galdera izango ditu, eta bakoitzak nota orokorraren %5 suposatuko du. Lehenengo galdera sorta, irakasgaiaren erdialdera egingo da. Bigarrengoa aldiz, irakasgaia amaitzerakoan. Jardueraren bat ez ezean, jarduera horri dagokion portzentaje galera ekarriko du behin-betiko ebaluaketan.

-Idatzizko azterketak (galdera laburrak eta galdetegia) nota orokorraren % 70 suposatuko du (derrigorrezko jarduera). Zati teoriko zein praktikoaren inguruan jardun dezakete galderek, aldez aurretik zati teoriko edo praktikoari dagokion galdera kopurua finkatuta egon gabe.



Ebaluaketa jarraiko behin-betiko nota, atal bakoitzean ateratako nota haztatuaren batura izango da. Irakasgaia soilik gaindituko da, behin-betiko ebaluaketan 10tik 5 edo nota altuagoa lortu ezkero. Derrigorrezko jarduera bakoitzean minimo bezala 5 puntu 10tik eskatzen da batezbestekoa egiteko. Derrigorrezko jardueraren baten nota hori gainditu ezean, ezingo da hurrengo derrigorrezko jarduera egin.







Aurrez aurreko ebaluaziorik egiterik ez badago, ebaluazioa sistema ez presentzialaz informatuko zaio ikaslegoari.



Graduko Titulazio Ofizialetako Ikasleen Ebaluaziorako Arautegiko 12.2 artikuluaren arabera, deialdiari uko egiteko, nahikoa izango da idatzizko probara ez aurkeztea azken kalifikazioa

<> izan dadin





Ebaluaketa EZ JARRAIA: EHUko arautegia jarraituz, azken ebaluazio bidez ebaluatzea eskatu duten ikasleen kasuan, amaierako azterketa praktiko (behin-betiko notaren %10a) eta teoriko (behin-betiko notaren %90a) bakarra egiteko aukera izango dute.





Ebaluazio jarraiari uko egin: ikasleek uko egin ahal izango diote ebaluazio jarraiari eta azken ebaluazioa aukeratu, etengabeko ebaluazioan parte hartu zein ez hartu (2017ko martxoaren 13ko EHAA, 50. zk, 8.3 artikulua). Ikasleak etengabeko ebaluazio jarraiari uko egiteko idatzi bat aurkeztu beharko dio irakasgaiaren ardura duen irakasleari, ezarritako prozedurari jarraituta eta epeen barruan (8.3 artikulua).

Ezohiko deialdia: Orientazioak eta Uko EgiteaToggle Navigation

Ohiko deialdiaren irizpide berberak kontutan hartuko dira:

(1) Azterketa teorikoan 5ko nota bat 10tik eta ebaluaketa jarraia jarraitu dueneko ikasleari, gainontzeko jardueretan ateratako kalifikazioak mantenduko zaizkio ikasturte berdinerako.

(2) Ebaluaketa jarraia jarraitu dueneko ikasle batek 5 bat baino gutxiago (10tik) lortu badu derrigorrezkoa den ebaluaketa jardueraren baten, ebaluaketa ez jarraiaren irizpideak aplikatuko zaizkio.





Nahitaez erabili beharreko materialaToggle Navigation

- Laborategi praktikentzako: bata, kalkulagailu eta praktika gidoia.
- Gela praktiketarako: kalkulagailu eta praktika gidoia.
- Azterketa praktikoa eta idatzizko azterketarako. Kalkulagailua

BibliografiaToggle Navigation

Oinarrizko bibliografia

- Bello, J. (2000) Ciencia Bromatológica. Principios Generales de los Alimentos. Diaz de Santos Arg., Espainia.

Código Alimentario Español y Disposiciones Complementarias. (2003). Tecnos Arg., Espainia.

- Gil, A. (2010). Tratado de Nutrición (2. edizioa). Ed. Panamericana, Espainia.

- Ibañez, F.C. (2017). Nutrición y Dietética - de la Teoría A La Práctica. Eunate Arg., Espainia.

- Larrañaga. I.J., Carballo, J.M., Rodríguez, M.M., Fernández, J.A. (2004).Control e Higiene de los Alimentos..McGraw-Hill Arg., Espainia.

- Macarulla, M.T. (2016). Manual de Prácticas de Nutrición. Euskal Herriko Unibertistatea Arg., Espainia.

- Martínez, J.A., Portillo, M.P. (2011). Fundamentos de Nutrición y Dietética. Panamericana Arg., Espainia.

- Mataix, J. (2009). Nutrición y Alimentación Humana (2ª edición). Ergon Arg., Espainia.

- Rodríguez Rivera, V. y Simón, E. (2008) Bases de la alimentación humana. Netbiblo Arg., Espainia.

- Shils, M.E. (2002). Nutrición en Salud y Enfermedad. McGraw-Hill Interamericana Arg., Mexiko.

- Vaclavik, V. (2002). Fundamentos de Ciencia de los Alimentos. Acribia Arg., Espainia.

Gehiago sakontzeko bibliografia

- George, W., Latimer, Jr. (2016). Official Methods of Analysis of AOAC International 20th. AOAC International, USA.
- Gibney, M.J., Macdonald, H.M. (2010). Nutrition and Metabolism 2nd Edition. Blackwell Science Arg.,, Oxford, United Kingdown.
- Hoseney, R. Principios de ciencia y tecnología de los cereales. (1991). Acribia Arg., España.
- Kohlmeier, M. (2003). Nutrient metabolism. Academic Press-Elsevier Ltd Arg.,, The Netherlands.
- Lopez de la Torre, G., Carballo, B.M. (1991). Manual de bioquimica y tecnologia de la carne. A. Madrid Vicente Arg., Espainia.
- Lück, E. 1981)Conservación química de los alimentos. Acribia Arg., Espainia
- Mahan, L.K., Escott-Stump, S., Raymond, J.L. (2012). Nutrición y Dietoterapia de Krause. Elsevier Arg., 13. edizioa, Espainia
- Moreiras, O., Carvajal, A., Cabrera, L., Cuadrado, C. (2016). Tablas de Composición de Alimentos. Pirámide Arg., 18. edizioa, Espainia.
- Price , J.F., Schweigert, B.S. (1994). Ciencia de la carne y de los productos carnicos. Acribia Arg., Espainia.
Ruiter, A. (1999). El pescado y los productos derivados de la pesca: composición, propiedades nutritivas y estabilidad. Acribia Arg., Espainia.
Salas-Salavadó, J. (2014). Nutrición y dietética clínica + StudentConsult. Elsevier Arg., Espainia.
- Salunkhe, D.K., Kadam, S.S. (2004). Tratado de ciencia y tecnología de las hortalizas. Acribia Arg., Espainia.
Varnam, A.H. (1994). Leche y productos lácteos. Tecnología, química y microbiología. Acribia Arg., Espainia.

Aldizkariak

- Revista Española de Nutrición Humana y Dietética
- Nutrición hospitalaria
- Revista Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria
- Revista chilena de nutrición
- American Journal of Clinical Nutrition
- Annals of Nutrition and Metabolism
- Annual Review of Nutrition
- British Journal of Nutrition
- International Journal of Obesity
- Journal of American Dietetic Association
- Journal of Nutrition
- European Food Research and Technology
- Food Science and Technology
- Journal of Food Science
- Journal of Food Science and Technology
- SUSTRAI
- Alimentaria
- Tecnifood

Web helbideak

Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN): http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/home/aecosan_inicio.htm
Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA): http://www.efsa.europa.eu
Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO) http://www.fao.org
Consejo Europeo de información sobre la alimentación (EUFIC)
http://www.eufic.org/es
Fundación Vasca para la Seguridad Alimentaria http://www.elika.net
Departamento de Salud del Gobierno Vasco - Seguridad alimentaria
http://www.osakidetza.euskadi.net/r85-pkfarm02/es/contenidos/informacion/sanidad_alimentaria/es_1247/alimentaria_c.html
Ministerio Agricultura, Alimentación, Pesca y Medio Ambiente
http://www.mapama.gob.es/es/alimentacion/temas/default.aspx
Codex Alimentarius http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-home/es/
American Dietetic Association http://www.eatright.org
Asociación Española de Dietistas y Nutricionistas http://www.aedn.es
European Academy of Nutritional Sciences http://www.eans.net
European Food Information Council http://www.eufic.org/gb/home/home.htm
FAO (Food Agriculture Organization) http:/www.fao.org
Federation of European Nutrition Societies (FENS) http://www.nutrition.uio.no/FENS/
FESNAD (Federación de Asociaciones de Nutrición..) http://www.fesnad.org/
Grupo asesor en Nutrición http://www.grannutricion.org
Instituto Tecnológico Alimentario http://www.ainia.es/
International Union of Nutritional Sciences (IUNS) http://www.iuns.org/
Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación http://www.nutricion.org
Sociedad Española de Nutrición http://www.saennutricion.org

5., 6. eta salbuespenezko deialdien epaimahaiaToggle Navigation

  • MARTINEZ GONZALEZ, OLALLA
  • PORTILLO BAQUEDANO, MARIA PUY
  • RODRIGUEZ RIVERA, VICTOR MANUEL

TaldeakToggle Navigation

01 Teoriakoa (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
2-3

09:00-10:00 (1)

2-5

09:00-10:00 (2)

2-8

09:00-10:00 (3)

09:00-10:00 (4)

2-9

09:00-10:00 (5)

7-10

09:00-10:00 (6)

9-12

09:00-10:00 (7)

09:00-10:00 (8)

10-12

09:00-10:00 (9)

13-14

09:00-10:00 (10)

09:00-10:00 (11)

09:00-10:00 (12)

15-16

09:00-10:00 (13)

09:00-10:00 (14)

09:00-10:00 (15)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (7)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (8)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (9)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (10)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (11)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (12)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (13)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (14)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (15)

01 Gelako p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
3-3

15:00-17:00 (1)

10-10

09:00-11:00 (2)

11-11

10:00-11:30 (3)

13-13

09:00-11:00 (4)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 1.4 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)

01 Gelako p.-2 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
4-4

15:00-17:00 (1)

10-10

11:00-13:00 (2)

12-12

09:30-11:30 (3)

11:30-13:00 (4)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • Gela 2.9 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)

01 Laborategiko p.-1 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
10-10

15:00-19:30 (1)

15:00-19:30 (2)

15:00-19:30 (3)

15:00-19:00 (4)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)

01 Laborategiko p.-2 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
8-8

15:00-19:30 (1)

15:00-19:30 (2)

15:00-19:30 (3)

15:00-19:00 (4)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)

01 Laborategiko p.-3 (Gaztelania - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
7-7

15:00-19:30 (1)

15:00-19:30 (2)

15:00-19:30 (3)

15:00-19:00 (4)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)

31 Teoriakoa (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
2-4

13:00-14:00 (1)

2-5

13:00-14:00 (2)

2-9

13:00-14:00 (3)

2-16

13:00-14:00 (4)

5-7

13:00-14:00 (5)

7-8

13:00-14:00 (6)

9-12

13:00-14:00 (7)

10-14

13:00-14:00 (8)

15-15

13:00-14:00 (9)

15-16

13:00-14:00 (10)

16-16

13:00-14:00 (11)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (4)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (5)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (6)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (7)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (8)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (9)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (10)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (11)

31 Gelako p.-1 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
11-11

09:00-12:30 (1)

12-12

09:00-11:00 (2)

09:00-11:00 (3)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • Gela 1.1 - FARMAZIA FAKULTATEA (3)

31 Laborategiko p.-1 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
12-12

15:00-19:30 (1)

15:00-19:30 (2)

15:00-19:30 (3)

15:00-19:00 (4)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)

31 Laborategiko p.-2 (Euskara - Goizez)Erakutsi/izkutatu azpiorriak

Egutegia
AsteakAstelehenaAstearteaAsteazkenaOstegunaOstirala
11-11

15:00-19:30 (1)

15:00-19:30 (2)

15:00-19:30 (3)

15:00-19:00 (4)

Irakasleak

Ikasgela(k)

  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (1)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (2)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (3)
  • . - FARMAZIA FAKULTATEA (4)