XSL Content

Chemistry and Biochemistry of Food25117

Centre
Faculty of Pharmacy
Degree
Bachelor's Degree in Food Science & Technology
Academic course
2023/24
Academic year
2
No. of credits
9
Languages
Spanish
Basque
Code
25117

TeachingToggle Navigation

Distribution of hours by type of teaching
Study typeHours of face-to-face teachingHours of non classroom-based work by the student
Lecture-based60100
Applied classroom-based groups1020
Applied laboratory-based groups2015

Teaching guideToggle Navigation

Description and Contextualization of the SubjectToggle Navigation

xxxx

Skills/Learning outcomes of the subjectToggle Navigation

Específicas:

1. Identificar y diferenciar la estructura química y las propiedades de los principales componentes químicos y bioquímicos de los alimentos, incluidos los aditivos alimentarios, y relacionar su estructura con sus propiedades funcionales.

2. Identificar y analizar las interacciones entre componentes, así como las principales reacciones químicas y bioquímicas que se pueden producir durante el procesado y conservación de los alimentos, y relacionar estas últimas con cambios en los alimentos que producen deterioro en su calidad.

3. Analizar, comparar y predecir el comportamiento de los componentes químicos y bioquímicos en distintas condiciones de procesado y conservación de los alimentos.

4. Identificar y desarrollar procedimientos de extracción, fraccionamiento y análisis de componentes mayoritarios y minoritarios en alimentos, e interpretar los resultados obtenidos.



Transversales:

5. Organizar y planificar trabajo de grupo para la búsqueda, selección y síntesis de información a la hora de desarrollar procedimientos analíticos en el laboratorio y presentar resultados.

6. Exponer y argumentar resultados con claridad, utilizando la nomenclatura correcta de la Química de los Alimentos.



Theoretical and practical contentToggle Navigation

pepito

MethodologyToggle Navigation

pepito

Assessment systemsToggle Navigation

  • Continuous Assessment System
  • Final Assessment System
  • Tools and qualification percentages:
    • Written test to be taken (%): 70
    • Realization of Practical Work (exercises, cases or problems) (%): 23
    • Exhibition of works, readings ... (%): 7

Ordinary Call: Orientations and DisclaimerToggle Navigation

hpla

Extraordinary Call: Orientations and DisclaimerToggle Navigation

xxxxxxxzzzz

Compulsory materialsToggle Navigation

k

BibliographyToggle Navigation

Basic bibliography

k

In-depth bibliography

k

Journals

k

Web addresses

k

Examining board of the 5th, 6th and exceptional callToggle Navigation

  • MANZANOS ARNAIZ, MARIA JOSE
  • RODRIGUEZ BARRON, LUIS JAVIER
  • RUIZ ARACAMA, AINHOA
  • GOICOECHEA OSES, ENCARNACION
  • MANZANOS ARNAIZ, MARIA JOSE
  • NIEVA ECHEVARRIA, BARBARA

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